Mūsų adresas

J. Basanavičiaus g. 99, LT-57351, Kėdainiai

Telefonas

+370 347 57 186
+370 685 77 209

MOKINIŲ MITYBOS TYRIMAS IR MOKINIŲ VYKIMO Į MOKYKLĄ IR GRĮŽIMO IŠ JOS SAUGOS TYRIMAS

Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurui bendradarbiaujant su Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centru ir Sveikatos apsaugos ministerija, Higienos institutu, 2010 m. Kėdainių rajone buvo atlikti du tyrimai – Mokinių mitybos tyrimas ir Mokinių vykimo į mokyklą ir grįžimo iš jos saugos tyrimas.

Mokinių mitybos bei mokinių vykimo į mokyklą ir grįžimo iš jos saugos tyrimai buvo vykdomi kartu su minėtomis institucijomis, įgyvendinant Lietuvos nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros 2006-2013 metų strategijos įgyvendinimo 2009-2013 metų plano priemones. Tyrimai atlikti 26 savivaldybėse, duomenų rinkimą jose atliko Savivaldybių visuomenės sveikatos biurai.

 Mokinių mitybos tyrimas buvo atliekamas atsitiktinai atrinktose Kėdainių rajono mokyklose. Mokinių pasiskirstymas pagal klases maždaug vienodas – po trečdalį ketvirtokų, septintokų ir vienuoliktokų. Tyrimo tikslas – įvertinti Lietuvos mokinių mitybos ypatumus.

Mokinių mitybos tyrimas įvertino mokinių mitybos ypatumus, nustatė mokinių sveikos mitybos žinių poreikį. Anketinė daugiau nei 3,5 tūkst. mokinių (Kėdainių raj. dalyvavo 148 respondentai) apklausa taip pat padėjo įvertinti mokyklose pradėtas diegti naujoves.

Kėdainių rajone mokinių mitybos tyrime dalyvavo 42,6 proc. miesto mokinių ir 57,4 proc. kaime besimokančių moksleivių.

Tyrimo metu pastebėta, kad kaimo 70 proc. mokinių ir tik 30 proc. miesto mokinių kasdien valgo pietus, pusryčius ar pavakarius mokyklos valgykloje/bufete. Nevalgymo mokyklos valgykloje priežastis miesto mokiniai įvardijo 56,8 proc. – per brangu, kaimo mokiniai  60,6 proc. neskanu arba nespėja pavalgyti, nes per trumpa pertrauka.

Kalbat apie maisto pasirinkimo dažnumą, matome, kad kaime besimokantys moksleiviai 72,7 proc. kasdien mokykloje valgo sriubą, tačiau tik maža dalis 27,3 proc. miesto mokinių kasdien mokykloje pasirenka sriubą. Tokia pati tendencija stebima antrojo patiekalo pasirinkime – tik 27,7 proc. miesto mokinių ir 72,3 proc. kaimo mokinių kasdien valgo antrąjį patiekalą. Tokią tendenciją galėtų lemti didelis socialiai remtinų vaikų skaičius kaimo vietovėse – šie mokiniai gauna nemokamą maitinimą mokykloje, todėl ir renkasi sriubą bei antrąjį patiekalą dažniau nei miesto mokiniai.

Tyrimas parodė, jog mokinių mityba yra nepakankamai racionali: tik 43,3 proc. miesto bei šiek tiek daugiau kaimo 54,3 proc. kasdien valgo vaisius ir daržoves, pieno produktus kasdien vartoja beveik pusė apklaustųjų, traškučius kasdien valgo net 81,8 proc. kaimo mokinių ir 18,2 proc. miesto mokinių, saldžiuosius gazuotus gėrimus geria kasdien 94,7 proc. kaime besimokančių mokinių ir tik 5,3 proc. mieste besimokančių mokinių, saldumynus kasdien valgo 38,9 proc. kaimo mokinių ir 61,1 proc. miesto moksleivių. Išanalizavus duomenis matome, jog būtinas didesnis dėmesys kaimo mokiniams sveikos mitybos temomis.

Daug laiko vaikai praleidžia mokykloje. Svarbu, ar moksleiviams yra sudarytos sąlygos pavalgyti ir koks maistas siūlomas. Vaikai nori būti savarankiški ir patys sprendžia, kokį maistą jiems pasirinkti, tačiau ne visada jų pasirinkimas būna teisingas.

Moksleivių mitybos problemos:

  • nevalgo pusryčių;
  • užkandžiauja saldžiai ir riebiai – valgomi bulvių traškučiai, bandelės, šokoladas, saldainiai, ledai;
  • geria daug saldžių gėrimų;
  • mėgsta greitai pagaminamą maistą: dešreles, žuvies pirštelius, picą ir kt.;
  • vartoja mažai daržovių;
  • bando įvairias dietas, ypač merginos.

Dėl nesveikos mitybos moksleiviams gali trūkti įvairių maisto medžiagų. Trūkstant jodo gali sutrikti skydliaukės funkcija, sumažėti darbingumas, mokymosi galimybės. Fluoro trūkumas sudaro sąlygas danties ėduoniui vystytis. Dažnas saldumynų vartojimas taip pat kenkia dantims. Trūkstant geležies, vystosi anemija, kuriai būdinga silpnumas, fizinio ir protinio pajėgumo sumažėjimas, atsparumo infekcijoms sumažėjimas. Dėl kalcio trūkumo sutrinka kaulų vystymasis, būna mažas jų tankis, todėl padidėja rizika senatvėje susirgti osteoporoze. Per didelė maisto energetinė vertė skatina nutukimo vystymąsi. Nutukimas yra širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio, cukrinio diabeto ir kitų ligų rizikos veiksnys. Jei su maistu gaunama per mažai energijos, sutrinka vaiko augimas ir vystymasis, būna per mažas jo svoris.

Tyrimo rezultatai padės planuoti sveikatingumo programas, toliau ieškoti racionalių ir efektyvių būdų mokinių mitybos gerinimui. Pavyzdžiui, tyrimas parodė, kad ne visi moksleiviai spėja pavalgyti per pietų pertrauką, todėl siūloma inicijuoti pietų pertraukos prailginimą tose mokyklose.
Mokinių vykimo į mokyklą ir grįžimo iš jos saugos tyrimu siekta įvertinti, ar mokyklų aplinka, organizuotas pavėžėjimas užtikrina galimybę saugiai mokiniui pasiekti mokyklą, ar saugiai jaučiasi ir elgiasi patys mokiniai vykdami į mokyklą ir grįždami iš jos.
Tikslas – įvertinti mokinių saugaus atvykimo/išvykimo į/iš mokyklos galimybes mokyklos aplinkos aspektu.

Tyrimas parodė, kad daugumos Lietuvos mokyklų išorinė aplinka yra pritaikyta saugiam mokinių atvykimui į mokyklą ir grįžimui iš jos. Tačiau tyrimo metu buvo nustatyti ir pagrindiniai rizikos veiksniai, mažinantys mokinių saugą. Tai – atšvaitų, dviratininko liemenių ir šalmų nenešiojimas, nekonstruktyvus laiko leidimas laukiant autobuso, grūstys autobusuose ir kt.

Mokinių vykimo į mokyklą ir grįžimo iš jos saugos tyrime 120 mokinių  – maždaug vienodai – po 40 – trečios, penktos ir devintos klasės.

Tyrimo metu Kėdainių rajone didžioji dalis 73 proc. trečių klasių mokiniai nešioja atšvaitus tamsiuoju paros metu, tačiau atsakant į klausimą apie 5-9 klasių mokinių atšvaitų nešiojimo įpročiai skyrėsi: 66 proc. mergaičių atšvaitus nešiojo tamsiuoju paros metu ir tik 33,3 proc. berniukų nešiojo atšvaitus tamsiuoju paros metu. Vadinasi mergaitės turi mažesnę riziką pakliūti į įvairias eismo nelaimes ir kt. nelaimingus atsitikimus.
Kalbant apie saugos diržų segėjimą važiuojant automobiliu tyrimo metu pastebėta, jog visada saugos diržus prisisega tik 25 proc. berniukų, kartais prisisega pusė apklaustųjų berniukų, o 75 proc. berniukų to nedaro niekada. Kalbant apie mergaites pastebime, kad jų elgesys yra daug saugesnės – visada diržus prisisega 75 proc. apklaustų 5-9 klasių moksleivių.

Atsižvelgiant į tyrimo rezultatus, rekomenduojama ne tik tobulinti teisinę bazę, bet ir inicijuoti įvairias mokinių saugą didinančias priemones savivaldybės, mokyklos lygmenyje (atšvaitų nešiojimo tyrimus, tėvų informavimą, mokinių pavežėjimo mokykliniais autobusais optimizavimą, vaikų užimtumą mokyklose ir pan.).

Parengė: Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Rūta Ardavičienė

Taip pat skaitykite

BURNOS HIGIENOS PROFILAKTIKA

Daug žmonių kenčia nuo įvairių, su asmens higiena susijusių ligų, kurių galima išvengti didinant informuotumą. Burnos sveikata – ne išimtis.

PASAULINĖ VANDENS DIENA

Kiekvienais metais Pasaulinė vandens diena (kovo 22 d.) didina informuotumą ir įkvepia imtis veiksmų siekiant kovoti su vandens ir sanitarijos krize. Tai yra Jungtinių Tautų šventė, kurią koordinuoja UN-Water ir kuriai vadovauja vienas ar daugiau UN-Water narių ir partnerių, turinčių susijusius įgaliojimus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos

SLAPUKŲ POLITIKA Mūsų interneto svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies), todėl šiame skyriuje jums pateikiama informacija apie tai, kas yra slapukai kaip jie naudojami ir kaip jums apsispręsti, ar slapukus palikti, ar pašalinti. Kas yra slapukai? Slapukas (angl. cookie) – tai mažas tekstinis failas, kurį interneto svetainė įrašo į Jūsų kompiuterio arba mobilaus prietaiso naršyklę, kai Jūs apsilankote svetainėje. Sekantį kartą apsilankius svetainėje šis failas gali būti nuskaitytas, kad svetainė galėtų atpažinti Jūsų kompiuterį ar mobilųjį prietaisą. Slapukai įprastai naudojami šiais tikslais: Techniniai slapukai: padeda rodyti jums svetainę, padeda užtikrinti jos funkcionalumą, sukurti vartotojo paskyrą, prisijungti ir tvarkyti užsakymus. Šie techniniai slapukai yra būtini tinkamam svetainės funkcionavimui. Funkciniai slapukai: šie slapukai prisimena jūsų pageidaujamą kalbą, paieškas ir anksčiau peržiūrėta informaciją. Šiuos slapukus galima naudoti ir registracijos informacijai prisiminti, kad kaskart apsilankius svetainėje jums nereikėtų iš naujo įvesti prisijungimo duomenų. Šie funkciniai slapukai nėra būtini svetainei funkcionuoti, tačiau prideda funkcionalumo ir pagerina svetaine patirtį. Analitiniai slapukai: padeda optimizuoti ir pagerinti svetainę, suprasti reklamų ir komunikacijos efektyvumą. Galima rinkti duomenis apie peržiūrėtus internetinius puslapius, iš kurių puslapių atėjote, kokius el. laiškai atveriami ir į kuriuos sureaguota bei informaciją apie datą ir laiką. Tai taip pat reiškia, kad galima naudoti informaciją apie vartotoją ir tai, kaip naudojate svetainę, pavyzdžiui, apsilankymo dažnumą, paspaudimų skaičių tam tikrame puslapyje, naudotus paieškos žodžius ir kt. Tai gali apimti ir reklamas trečiųjų šalių svetainėse. Komerciniai slapukai: naudojame savo ir trečiųjų šalių slapukus, kad savo bei kitose svetainėse rodytume suasmenintą reklamą. Tai vadinama „pakartotine rinkodara“, kuri pagrįsta naršymo veiksmais, pavyzdžiui, jūsų ieškotomis, peržiūrėtomis prekėmis. Ką galite pasirinkti? Apsilankę interneto svetainėje galite pasirinkti, ar norite naudoti slapukus. Slapukus galite valdyti ir (arba) ištrinti pagal savo pageidavimus. „Internet Explorer“, „Safari“, „Firefox“, „Chrome“ ar kitos naršyklės nustatymuose galite pasirinkti, kuriuos slapukus norite priimti ir kuriuos atmesti. Galite ištrinti visus jūsų kompiuteryje jau esančius slapukus, o daugumoje naršyklių galite nustatyti, kad slapukai nebūtų įrašomi. Šių nustatymų buvimo vieta priklauso nuo jūsų naudojamos naršyklės. Daugumoje naršyklių galima: patikrinti, kokie slapukai yra įrašyti, ir ištrinti atskirus slapukus; blokuoti trečiųjų šalių slapukus; blokuoti slapukus iš konkrečių interneto svetainių; blokuoti visų slapukų siuntimą; uždarant naršyklę ištrinti visus slapukus. Jei nesutinkate, kad į kompiuterį ar kitą įrenginį būtų įrašomi slapukai, galite bet kada atšaukti sutikimą juos naudoti pakeitę nustatymus ir ištrynę įrašytus slapukus. Jei pasirinkote ištrinti slapukus, nepamirškite, kad bus pašalintos ir visos nustatytos parinktys. Be to, visiškai užblokavus slapukus, daug interneto svetainių neveiks tinkamai. Norėdami daugiau sužinoti apie slapukus ir kaip juos tvarkyti ar pašalinti, tiesiog apsilankykite puslapyje www.allaboutcookies.org ir jūsų naršyklės pagalbos puslapyje. Mūsų interneto tinklalapyje naudojamų slapukų sąrašas Slapukų tipai: nuolatiniai slapukai, saugomi ir nustatomi vartotojo kompiuteryje tam tikram laikui ir naudojami pakartotinai apsilankius Interneto tinklalapyje; Slapukų pavadinimas Aprašas Slapukų tipas cookieconsent_dismissed, įvairūs pavadinimai Tinklalapio slapukai naudojami, kad gauti informaciją ar lankytojas susipažino su slapukų naudojimo politiką. Slapukai nustatomi konkrečiam laikotarpiui.

Uždaryti