Ar yra tekę matyti rakto skylutės ženklinimą ant tam tikrų maisto produktų parduotuvių lentynose? Jei ne – tikimės, kad perskaitę straipsnį, atkreipsite dėmesį dažniau į šiuos produktus, o jei jau yra tekę matyti ir pirkti „Rakto skilute“ simboliu paženklintus maisto produktus, tada tik priminsime, kuo tokie produktai naudingesni mūsų sveikatai ir dėl ko jiems verta teikti pirmenybę renkantis pirkinių krepšelį.
Simboliu „Rakto skylutė“ ženklinimo sistema buvo įsteigta 2014 m. siekiant gerinti gyventojų sveikatą, mitybą, bei sudaryti galimybę atsirasti rinkoje daugiau sveikatai palankesnių maisto produktų. Maisto gamintojai, tiekiantys rinkai Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2014 m. sausio 22 d. įsakymu Nr. V-50 „Dėl maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ patvirtintus kriterijus (2017 m. redakcija) atitinkančius produktus, gali savanoriškai ir nemokamai juos ženklinti šiuo simboliu.
Simbolio „Rakto skylutė“ tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. Tai įprasti produktai, tokie kaip: pieno produktai, makaronai ir grūdinės kilmės produktai, aliejai, riešutai, saldumynai ir kt., tačiau juose mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų. Šis maisto produktų ženklinimas palengvina apsipirkimą dar ir dėl to, kad nereikia ilgai stovėti prie maisto produktų lentynų ir tyrinėti etiketes – taip sutaupysite savo laiką.
Dėl ko „Rakto skylutės“ ženklinimas yra mums visiems aktualus? Lietuvoje atlikti gyventojų faktinės mitybos tyrimai rodo, kad gyventojų mityba jau daugelį metų yra nesubalansuota ir nepalanki sveikatai – suvartojama ypač daug sočiųjų riebalų, angliavandenių, druskos ir per mažai daržovių. Šie pasirinkimai skatina širdies ir kraujagyslių ligas, onkologines ligas, nutukimą, 2-jo tipo cukrinį diabetą. Verta atkreipti dėmesį, kad širdies ir kraujagyslių ligos ir onkologinės ligos šalyje lemia 3/4 visų Lietuvos gyventojų mirčių, todėl labai svarbu rinktis kokybiškus, sveikatai palankius maisto produktus.
Keli patarimai renkantis sveiką maistą:
1. Atkreipkite dėmesį įgaliojimo datą. Kuo galiojimo terminas trumpesnis, tuo didesnė tikimybė, kad maisto produkte yra mažiau maisto priedų;
2. Vartokite ekologiškus ir kuo mažiau perdirbtus maisto produktus;
3. Skaitykite maisto produktų etiketes;
4. Ieškokite sveikatai palankesnių maisto produktų su rakto skylutės simboliu.
Sveiko gyvenimo būdo pradininkas žinomas kaip didysis lietuvių humanistas, rašytojas Vilhelmas Storosta, dar kitaip, Vydūnas, sakė, kad maistas – mūsų vaistas, bet taip pat gali tapti ir nuodu, jei neatsižvelgsime į tai ką valgome kiekvieną dieną. Linkime sąmoningai rinktis maisto produktus ne tik dėl skonio, patiekalo išvaizdos ar reklamos, bet atsižvelkite ir kokią naudą tai suteiks mūsų organizmui.
Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytus kriterijus atitinkančius produktus, kurie pažymėti „Rakto skylutė“ simboliu rasite čia: Sveikatai palankių maisto produktų, pažymėtų „Rakto skylute“, sąrašas
Parengta remiantis SAM informacija
Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą Agnė Venckutė