Mūsų adresas

J. Basanavičiaus g. 99,
LT-57351, Kėdainiai

Telefonas

+370 347 57 186
+370 685 77 209

SAUGUS MAISTAS ANT ŠVENTŲ VELYKŲ STALO

Artėjant Šventom Velykom, NVSC specialistai primena pagrindinius principus, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, norint išvengti ūmių žarnyno infekcinių ligų atsiradimo ir išplitimo. Labai svarbi yra tinkama asmens bei aplinkos higiena ir saugus maistas. Dažniausios klaidos, kurios daromos namuose tvarkant maistą, yra blogai termiškai apdorotas, netinkamai laikomas maistas, netinkama rankų higiena.

Žarnyno ligų sukėlėjai aplinkoje būna gyvybingi pakankamai ilgai (nuo 2 parų iki mėnesio).  Užsikrečiama, kai ligos sukėlėjas patenka į žmogaus organizmą su maistu, vandeniu ar per užterštus aplinkos daiktus. Didžiausią nerimą kelia bakterijos, nes esant skirtingai aplinkos temperatūrai, bakterijų gyvybingumas skiriasi. Pavyzdžiui, esant 0–+5 ºC temperatūrai, bakterijos dauginasi lėtai, o jei maistas gamintojo numatytą vartoti laiką bus laikomas nuo +16 iki +52 ºC temperatūroje, susidarys palankios sąlygos ne tik bakterijoms daugintis, bet ir išskirti joms toksinus. Todėl tokiomis sąlygomis ilgai laikyto maisto nerekomenduojama valgyti, nes juo galima apsinuodyti. 100 ºC temperatūroje dauguma bakterijų žūva, tuo tarpu nuo +116 iki +121 ºC temperatūra yra pražūtinga jau visoms bakterijoms.

NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė pataria, kad išvengti per maistą, vandenį ir aplinką plintančių žarnyno užkrečiamųjų ligų, turime laikytis šių taisyklių:

  • Tinkamas temperatūrinis režimas. Norint išvengti ligos, reikia įsitikinti, kad mėsa, kurią valgome, yra tinkamai paruošta (pavyzdžiui, salmonelės žūsta aukštoje temperatūroje. Mėsos viduryje gamybos metu turi būti pasiekta ne žemesnė kaip 75 °C temperatūra).
  • Saugios maisto produktų laikymo sąlygos. Vartojimui paruoštus produktus ir produktų gamybai skirtas žaliavas būtina laikyti tinkamoje temperatūroje – šaldytuve nuo +2 iki +8 °C temperatūroje, šaldymo kameroje nuo -18 iki -24 °C temperatūroje ir visada  pagal gamintojo nurodymus ženklinimo etiketėje. Nepalikite paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas. Nedelsdami atvėsinkite nesuvartotą ar greitai gendantį maistą. Karštus patiekalus iki pateikimo laikykite ne žemesnės kaip 60 laipsnių temperatūros.
  • Geri maisto tvarkymo vietos higieniniai reikalavimai. Paruošę maistą gerai nuvalykite (dezinfekuokite) visus virtuvės paviršius ir išplaukite maistui ruošti naudotus indus bei įrankius, kadangi per virtuvės inventorių, šluostes patogeniniai mikroorganizmai gali patekti į maistą. Griežtai laikykitės žalios ir gatavos produkcijos ruošimo technologijos, nenaudokite maisto žaliavų, kurių realizacijos terminai pasibaigę, greit gendančius maisto produktus laikykite tik šaldytuve ir užtikrinkite maisto produktų laikymo temperatūrinį rėžimą ir saugokite maistą nuo kenkėjų.
  • Tinkamas žaliavų, nuo vartojimui paruošto maisto atskyrimas. Tvarkant žalius gyvūninės kilmės produktus būtina pasirūpinti, kad būtų išvengta aplinkos ar paruošto vartojimui produkto užteršimo. Parduotuvėje žalius gyvūninės kilmės produktus dėkite į atskirą maišelį. Žalios mėsos, paukštienos, žuvies dorojimui naudokite atskiras lenteles ir peilius. Arba po sąlyčio su šiuo maistu juos gerai nuplaukite vandeniu su indų plovikliu ir išdžiovinkite. Namų šaldytuve jau vartojimui skirti produktai neturi liestis su žaliais, laikykite juos atskiroje lentynoje. Kad neužteršti vartojimui skirtų produktų, skystis nuo atitirpinamos mėsos neturi lašėti ant jų.
  • Geri asmens higienos įgūdžiai. Ypatingai svarbu plauti rankas, nes taip nuplaunami mikroorganizmai, kurie patenka ant rankų nuo užterštų paviršių ar aplinkos daiktų, liečiant gyvūnus. Jei reguliariai neplaunamos rankos, šie mikroorganizmai kaupiasi. Tokiomis rankomis liečiant burną padedama infekcijai patekti į organizmą.  Gali būti užteršiamas ir jau vartojimui paruoštas maistas, todėl rankas rekomenduojama plauti prieš pradedant maistą ruošti, ruošiant, prieš jį, valgant, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa. Plaukite rankas pasinaudoję tualetu ir visais atvejais,  kai jos yra  nešvarios.
  • Rinktis tik šviežius ir nesugedusius produktus. Perkant vartojimui paruoštus produktus  patariama įvertinti jų kokybę, patikrinti jų tinkamumo vartoti laiką. Taip pat labai svarbu perkant žalią mėsą ir žuvį įvertinti jos spalvą bei kvapą. Maistui gaminti vartokite švarų geriamąjį vandenį. Gerai nuplaukite daržoves ir vaisius, ypatingai vartojamus be šiluminio apdorojimo.
  • Sveikatos būklės stebėjimas. Labai svarbu žinoti, kad asmeniui, turinčiam žarnyno sutrikimų, negalima gaminti maisto. Pajutus pirmuosius ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos simptomus, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Pasirūpinkime, kad šventinio stalo maistas būtų ne tik skanus bet ir saugus.

Informacijos šaltinis NVSC.

Taip pat skaitykite

AIDS DIENOS MINĖJIMAS

Kėdainių Šviesiojoje gimnazijoje ir Kėdainių profesinio rengimo centre paminėta Pasaulinė AIDS diena.

FEJERVERKAI. KĄ TURIME ŽINOTI.

Legenda byloja, kad fejerverkus netyčia išrado nežinomi kinų virėjai, maišę sierą, anglį ir salietrą. Tą mišinį supylė į bambuko stiebą ir ten jis detonavo, iššaudamas spalvingų liepsnų ir žiežirbų puokštę.

5-6 KLASIŲ MOKINIŲ KONKURSAS ,,SVEIKIAUSIA KLASĖ”

Konkursas  buvo organizuojamas mokyklų ir savivaldybės lygmeniu nuo 2024 m. rugsėjo 9 d. iki 2024 m. lapkričio 28 d. Konkursas vyko dviem etapais- I (mokyklos) etapas vyko nuo 2024 m. rugsėjo 9 d. iki lapkričio 15 d. Kėdainių rajono bendrojo ugdymo įstaigose. II (rajono) etapas vyko 2024 m. lapkričio 28 d. Kėdainių „Spindulio“ mokykloje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos

SLAPUKŲ POLITIKA Mūsų interneto svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies), todėl šiame skyriuje jums pateikiama informacija apie tai, kas yra slapukai kaip jie naudojami ir kaip jums apsispręsti, ar slapukus palikti, ar pašalinti. Kas yra slapukai? Slapukas (angl. cookie) – tai mažas tekstinis failas, kurį interneto svetainė įrašo į Jūsų kompiuterio arba mobilaus prietaiso naršyklę, kai Jūs apsilankote svetainėje. Sekantį kartą apsilankius svetainėje šis failas gali būti nuskaitytas, kad svetainė galėtų atpažinti Jūsų kompiuterį ar mobilųjį prietaisą. Slapukai įprastai naudojami šiais tikslais: Techniniai slapukai: padeda rodyti jums svetainę, padeda užtikrinti jos funkcionalumą, sukurti vartotojo paskyrą, prisijungti ir tvarkyti užsakymus. Šie techniniai slapukai yra būtini tinkamam svetainės funkcionavimui. Funkciniai slapukai: šie slapukai prisimena jūsų pageidaujamą kalbą, paieškas ir anksčiau peržiūrėta informaciją. Šiuos slapukus galima naudoti ir registracijos informacijai prisiminti, kad kaskart apsilankius svetainėje jums nereikėtų iš naujo įvesti prisijungimo duomenų. Šie funkciniai slapukai nėra būtini svetainei funkcionuoti, tačiau prideda funkcionalumo ir pagerina svetaine patirtį. Analitiniai slapukai: padeda optimizuoti ir pagerinti svetainę, suprasti reklamų ir komunikacijos efektyvumą. Galima rinkti duomenis apie peržiūrėtus internetinius puslapius, iš kurių puslapių atėjote, kokius el. laiškai atveriami ir į kuriuos sureaguota bei informaciją apie datą ir laiką. Tai taip pat reiškia, kad galima naudoti informaciją apie vartotoją ir tai, kaip naudojate svetainę, pavyzdžiui, apsilankymo dažnumą, paspaudimų skaičių tam tikrame puslapyje, naudotus paieškos žodžius ir kt. Tai gali apimti ir reklamas trečiųjų šalių svetainėse. Komerciniai slapukai: naudojame savo ir trečiųjų šalių slapukus, kad savo bei kitose svetainėse rodytume suasmenintą reklamą. Tai vadinama „pakartotine rinkodara“, kuri pagrįsta naršymo veiksmais, pavyzdžiui, jūsų ieškotomis, peržiūrėtomis prekėmis. Ką galite pasirinkti? Apsilankę interneto svetainėje galite pasirinkti, ar norite naudoti slapukus. Slapukus galite valdyti ir (arba) ištrinti pagal savo pageidavimus. „Internet Explorer“, „Safari“, „Firefox“, „Chrome“ ar kitos naršyklės nustatymuose galite pasirinkti, kuriuos slapukus norite priimti ir kuriuos atmesti. Galite ištrinti visus jūsų kompiuteryje jau esančius slapukus, o daugumoje naršyklių galite nustatyti, kad slapukai nebūtų įrašomi. Šių nustatymų buvimo vieta priklauso nuo jūsų naudojamos naršyklės. Daugumoje naršyklių galima: patikrinti, kokie slapukai yra įrašyti, ir ištrinti atskirus slapukus; blokuoti trečiųjų šalių slapukus; blokuoti slapukus iš konkrečių interneto svetainių; blokuoti visų slapukų siuntimą; uždarant naršyklę ištrinti visus slapukus. Jei nesutinkate, kad į kompiuterį ar kitą įrenginį būtų įrašomi slapukai, galite bet kada atšaukti sutikimą juos naudoti pakeitę nustatymus ir ištrynę įrašytus slapukus. Jei pasirinkote ištrinti slapukus, nepamirškite, kad bus pašalintos ir visos nustatytos parinktys. Be to, visiškai užblokavus slapukus, daug interneto svetainių neveiks tinkamai. Norėdami daugiau sužinoti apie slapukus ir kaip juos tvarkyti ar pašalinti, tiesiog apsilankykite puslapyje www.allaboutcookies.org ir jūsų naršyklės pagalbos puslapyje. Mūsų interneto tinklalapyje naudojamų slapukų sąrašas Slapukų tipai: nuolatiniai slapukai, saugomi ir nustatomi vartotojo kompiuteryje tam tikram laikui ir naudojami pakartotinai apsilankius Interneto tinklalapyje; Slapukų pavadinimas Aprašas Slapukų tipas cookieconsent_dismissed, įvairūs pavadinimai Tinklalapio slapukai naudojami, kad gauti informaciją ar lankytojas susipažino su slapukų naudojimo politiką. Slapukai nustatomi konkrečiam laikotarpiui.

Uždaryti