Mūsų adresas

Budrio g. 7, 57164, Kėdainiai

Telefonas ir faksas

(8 347) 57 186
(8 685) 77 209

SAUGUS IR SVEIKAS ŠVENČIŲ STALAS

Artėjant Šventom Velykom, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento (NVSC) specialistai primena pagrindinius principus, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, norint po švenčių išvengti ūmių žarnyno infekcinių susirgimų. Labai svarbi yra tinkama asmens bei aplinkos higiena ir saugus maistas.

Kai kurie Žarnyno ligų sukėlėjai aplinkoje būna gyvybingi pakankamai ilgai (nuo 2 parų iki mėnesio), priklausomai nuo sukėlėjo. Užsikrečiama, kai ligos sukėlėjas patenka į žmogaus organizmą su maistu, vandeniu ar per užterštus aplinkos daiktus. Didžiausią nerimą kelia bakterijos, nes esant skirtingai aplinkos temperatūrai, bakterijų gyvybingumas skiriasi. Pavyzdžiui, esant 0–+5 ºC temperatūrai, bakterijos dauginasi lėtai, o jei pagamintas maistas bus laikomas nuo +16 iki +52 ºC temperatūroje, susidarys palankios sąlygos ne tik bakterijoms daugintis, bet ir išskirti joms toksinus. 100 ºC temperatūroje dauguma bakterijų žūva, tuo tarpu nuo +116 iki +121 ºC temperatūra yra pražūtinga jau visoms bakterijoms.

Šventų Velykų stalo neįsivaizduojame be kiaušinių ir jų patiekalų, todėl NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė pataria, kaip tinkamai tvarkyti kiaušinius:

  • Maistui vartoti tik šviežius kiaušinius.
  • Kiaušinius pirkti tik iš patikimų prekybos vietų.
  • Kiaušinius laikyti tik šaldytuve, taip jie ilgiau išliks kokybiški.
  • Nevartoti suskilusių ar nešvarių kiaušinių, prieš vartojimą būtinai kiaušinius nuplaukite.
  • Vartoti tik gerai išvirtus ar iškeptus kiaušinius.
  • Nelaikyti termiškai apdorotų šiltų kiaušinių daugiau nei 2 valandas kambario temperatūroje, jei iš karto paruoštų kiaušinių nesuvartojote, laikykite juos šaldytuve.
  • Visada nusiplauti rankas po kiaušinių tvarkymo.
  • Vengti maisto su žaliais kiaušiniais, ypatingai namuose gamintų ledų, kremo, plakto trynio su cukrumi. Pramoniniu būdu šie maisto produktai gaminami iš pasterizuotų kiaušinių, todėl jie yra saugūs.

Taip pat primename, kad išvengtume per maistą, vandenį ir aplinką plintančių žarnyno užkrečiamųjų ligų, turime laikytis šių taisyklių:

  • Įsitikinkite, kad mėsa, kurią valgote, yra pakankamai termiškai apdorota (pavyzdžiui, salmonelės žūsta aukštoje temperatūroje. Mėsos viduryje gamybos metu turi būti pasiekta ne žemesnė kaip 75 °C temperatūra).
  • Vartojimui paruoštus produktus ir produktų gamybai skirtas greitai gendančias žaliavas laikykite tinkamoje temperatūroje – šaldytuve nuo +2 iki +8 °C temperatūroje, šaldymo kameroje nuo -18 iki -24 °C temperatūroje ir visada  pagal gamintojo nurodymus ženklinimo etiketėje. Nepalikite paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas.
  • Saugokite maistą nuo kenkėjų.
  • Žalius gyvūninės kilmės produktus laikykite atskirai, kad būtų išvengta aplinkos ar paruošto vartojimui produkto užteršimo. Parduotuvėje šiuos produktus dėkite į atskirą maišelį. Žalios mėsos, paukštienos, žuvies dorojimui naudokite atskiras lenteles ir peilius. Arba po sąlyčio su šiuo maistu juos gerai nuplaukite vandeniu su indų plovikliu ir išdžiovinkite. Namų šaldytuve jau vartojimui skirtus produktus, laikykite atskiroje lentynoje nuo žalių gyvūninės kilmės produktų. Kad neužterštumėte vartojimui skirtų produktų, skystis nuo atitirpinamos mėsos neturi lašėti ant jų.
  • Paruošę maistą gerai nuvalykite (dezinfekuokite) visus virtuvės paviršius ir išplaukite maistui ruošti naudotus indus bei įrankius, kadangi per virtuvės inventorių, šluostes patogeniniai mikroorganizmai gali patekti į maistą.
  • Plaukite rankas, nes taip nuplaunami mikroorganizmai, kurie patenka ant rankų nuo užterštų paviršių ar aplinkos daiktų, liečiant gyvūnus. Jei reguliariai neplausite rankų, šie mikroorganizmai kaupsis. Tokiomis rankomis liečiant burną padedama infekcijai patekti į organizmą. Gali būti užteršiamas ir jau vartojimui paruoštas maistas, todėl rankas rekomenduojama plauti prieš pradedant maistą ruošti, ruošiant, prieš jį valgant, kiekvieną kartą po sąlyčio su žaliu gyvūniniu maistu. Plaukite rankas pasinaudoję tualetu ir visais atvejais,  kai jos yra  nešvarios.
  • Jei perkate vartojimui paruoštus produktus, įvertinkite jų kokybę, patikrinkite jų tinkamumo vartoti laiką. Taip pat labai svarbu jei perkate žalią mėsą ir žuvį įvertinti jos spalvą bei kvapą. Maistui gaminti vartokite švarų geriamąjį vandenį. Gerai nuplaukite daržoves ir vaisius, ypatingai vartojamus be terminio apdorojimo.

Pasirūpinkime, kad šventinio stalo maistas būtų ne tik skanus bet ir saugus.

Taip pat skaitykite

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos

SLAPUKŲ POLITIKA Mūsų interneto svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies), todėl šiame skyriuje jums pateikiama informacija apie tai, kas yra slapukai kaip jie naudojami ir kaip jums apsispręsti, ar slapukus palikti, ar pašalinti. Kas yra slapukai? Slapukas (angl. cookie) – tai mažas tekstinis failas, kurį interneto svetainė įrašo į Jūsų kompiuterio arba mobilaus prietaiso naršyklę, kai Jūs apsilankote svetainėje. Sekantį kartą apsilankius svetainėje šis failas gali būti nuskaitytas, kad svetainė galėtų atpažinti Jūsų kompiuterį ar mobilųjį prietaisą. Slapukai įprastai naudojami šiais tikslais: Techniniai slapukai: padeda rodyti jums svetainę, padeda užtikrinti jos funkcionalumą, sukurti vartotojo paskyrą, prisijungti ir tvarkyti užsakymus. Šie techniniai slapukai yra būtini tinkamam svetainės funkcionavimui. Funkciniai slapukai: šie slapukai prisimena jūsų pageidaujamą kalbą, paieškas ir anksčiau peržiūrėta informaciją. Šiuos slapukus galima naudoti ir registracijos informacijai prisiminti, kad kaskart apsilankius svetainėje jums nereikėtų iš naujo įvesti prisijungimo duomenų. Šie funkciniai slapukai nėra būtini svetainei funkcionuoti, tačiau prideda funkcionalumo ir pagerina svetaine patirtį. Analitiniai slapukai: padeda optimizuoti ir pagerinti svetainę, suprasti reklamų ir komunikacijos efektyvumą. Galima rinkti duomenis apie peržiūrėtus internetinius puslapius, iš kurių puslapių atėjote, kokius el. laiškai atveriami ir į kuriuos sureaguota bei informaciją apie datą ir laiką. Tai taip pat reiškia, kad galima naudoti informaciją apie vartotoją ir tai, kaip naudojate svetainę, pavyzdžiui, apsilankymo dažnumą, paspaudimų skaičių tam tikrame puslapyje, naudotus paieškos žodžius ir kt. Tai gali apimti ir reklamas trečiųjų šalių svetainėse. Komerciniai slapukai: naudojame savo ir trečiųjų šalių slapukus, kad savo bei kitose svetainėse rodytume suasmenintą reklamą. Tai vadinama „pakartotine rinkodara“, kuri pagrįsta naršymo veiksmais, pavyzdžiui, jūsų ieškotomis, peržiūrėtomis prekėmis. Ką galite pasirinkti? Apsilankę interneto svetainėje galite pasirinkti, ar norite naudoti slapukus. Slapukus galite valdyti ir (arba) ištrinti pagal savo pageidavimus. „Internet Explorer“, „Safari“, „Firefox“, „Chrome“ ar kitos naršyklės nustatymuose galite pasirinkti, kuriuos slapukus norite priimti ir kuriuos atmesti. Galite ištrinti visus jūsų kompiuteryje jau esančius slapukus, o daugumoje naršyklių galite nustatyti, kad slapukai nebūtų įrašomi. Šių nustatymų buvimo vieta priklauso nuo jūsų naudojamos naršyklės. Daugumoje naršyklių galima: patikrinti, kokie slapukai yra įrašyti, ir ištrinti atskirus slapukus; blokuoti trečiųjų šalių slapukus; blokuoti slapukus iš konkrečių interneto svetainių; blokuoti visų slapukų siuntimą; uždarant naršyklę ištrinti visus slapukus. Jei nesutinkate, kad į kompiuterį ar kitą įrenginį būtų įrašomi slapukai, galite bet kada atšaukti sutikimą juos naudoti pakeitę nustatymus ir ištrynę įrašytus slapukus. Jei pasirinkote ištrinti slapukus, nepamirškite, kad bus pašalintos ir visos nustatytos parinktys. Be to, visiškai užblokavus slapukus, daug interneto svetainių neveiks tinkamai. Norėdami daugiau sužinoti apie slapukus ir kaip juos tvarkyti ar pašalinti, tiesiog apsilankykite puslapyje www.allaboutcookies.org ir jūsų naršyklės pagalbos puslapyje. Mūsų interneto tinklalapyje naudojamų slapukų sąrašas Slapukų tipai: nuolatiniai slapukai, saugomi ir nustatomi vartotojo kompiuteryje tam tikram laikui ir naudojami pakartotinai apsilankius Interneto tinklalapyje; Slapukų pavadinimas Aprašas Slapukų tipas cookieconsent_dismissed, įvairūs pavadinimai Tinklalapio slapukai naudojami, kad gauti informaciją ar lankytojas susipažino su slapukų naudojimo politiką. Slapukai nustatomi konkrečiam laikotarpiui.

Uždaryti