Mūsų adresas

J. Basanavičiaus g. 99, LT-57351, Kėdainiai

Telefonas

+370 347 57 186
+370 685 77 209

VISUOMENĖS SVEIKATOS SPECIALISTO REKOMENDACIJOS KAD MITYBA BŪTŲ SVEIKATAI PALANKI

1. Valgykite įvairų maistą. Su maistu kasdien turime gauti apie 40 skirtingų maistinių medžiagų.

2. Kiekvieną dieną valgykite visagrūdžių produktų. Viso grūdo produktai sveikatai palankesni nei apdorotų grūdų produktai, nes juose išsaugotas didesnis skaidulinių medžiagų, geležies ir daugelio B grupės vitaminų kiekis.

3. Per dieną valgykite 500 g. ir daugiau daržovių, vaisių ar uogų. Kas dieną rekomenduojama suvartoti bent 400–500 g  daržovių, vaisių ar uogų, iš kurių – apie 300 g daržovių (neskaitant bulvių) ir 150–200 g vaisių bei uogų. Kasdien valgykite įvairios rūšies nesūdytų riešutų (apie 30 g) ir sėklų. Riešutus, sėklas ir grūdus būtina mirkyti.

4. Kontroliuokite riebalų vartojimą. Ribokite maisto produktų, turinčių daug riebalų (ypač sočiųjų), vartojimą. Naudingos sveikatai yra poli- bei mononesočiosios riebalų rūgštys.  Pagrindiniai mononesočiųjų riebalų rūgščių šaltiniai yra įvairūs augaliniai aliejai – alyvuogių, rapsų ir kiti. Jūrų žuvyse ir kitų jūrų gyvūnų taukuose yra omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių – eikozapentaeno ir dokozaheksaeno.

5. Rinkitės liesą mėsą ir liesos mėsos produktus. Ribokite perdirbtos mėsos ir raudonos mėsos kiekį. Rekomenduojamas raudonos ir perdirbtos mėsos kiekis mažiau nei 500 g per savaitę arba iki 80 g per dieną.

6. Valgykite žuvį. Per savaitę patariama suvalgyti ne mažiau kaip 300–450 g žuvies ar jos produktų.

7. Ribokite maisto produktus ir gėrimus, kuriuose yra daug cukraus. Geriausia, kai cukrų kiekis neviršija 5 g/100 g produkto. Rinkitės vandenį,o jei gersite vaisių sultis rinkite natūralias ir išlaikykite proporcijas 1/ sulčių ir 2/3 vandens.

8. Valgykite nesūrų maistą. Gamindami maistą ribokite druskos kiekį. Bendras druskos kiekis per parą, įskaitant gaunamą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, neturi būti didesnis kaip 5 g arba vienas arbatinis šaukštelis.

9. Rinkitės maisto produktus, pažymėtus simboliu „Rakto skylutė“. Juose yra mažiau druskos, cukraus ir riebalų, o grūdiniuose produktuose – daugiau maistinių skaidulų. „Rakto skylutės“ simboliu paženklintuose maisto produktuose nėra saldiklių. Svarbu žinoti, kad pažymėtas simboliu produktais nebūtinai turės daug naudingų maisto medžiagų ar bus ekelogiškas.

10. Gerkite pakankamai vandens. Per parą išgerkite maždaug 6–8 stiklines vandens. Vandens kiekis, kurį reikia suvartoti per parą, kiekvienam asmeniui gali būti individualus ir priklausyti nuo daugelio veiksnių, įskaitant asmens amžių, kūno svorį, ūgį ir kt.

11. Valgykite reguliariai ir saikingai. Valgykite reguliariai, venkite užkandžiavimo. Valgydami neskubėkite.

12. Gamindami ar rinkdamiesi jau pagamintą maistą, rinkitės tausojančius maisto gaminimo būdus. Tai virimas vandenyje ar garuose, troškinimas, gaminimas konvekcinėje krosnelėje, kepimas įvyniojus į popierių, venkite aliuminio folijos.

13. Atkreipkite dėmesį į maisto produktų etiketes. Tai vienas iš svarbiausių vartotojų informavimo apie maisto produktą (maisto sudedamąsias dalis, maistingumą, tinkamumo vartoti terminą ir t. t.) būdų, padedančių pasirinkti sveikatai palankesnius produktus.

14. Venkite vartoti alkoholinius gėrimus.

15. Palaikykite energijos balansą, daugiau dėmesio skirkite fiziniam aktyvumui. Aktyviai judėkite bent 30 min. kiekvieną dieną (vaikai turi būti judrūs bent po 60 min. kasdien). Esant galimybei praėjus 10-30 min. po valgio skirkite pasivaikščiojimui.

16. Siekite, kad jūsų mityba būtų ne tik sveikatai palanki, bet ir tvari. Planuokite maisto pirkimą bei ruošimą. Jei turite galimybę – kompostuokite organines atliekas. Neterškite gamtos maisto pakuotėmis.

17. Produktus rinkitės pagal sezoną, esant galimybei vietoje užaugintus produktus.

Būtina prisiminti, kad labai svarbu laikytis ne vienos ar kelių rekomendacijų, bet būtų atsižvelgiama į jas visas.

Parengė Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Auksė Variakojienė.

Taip pat skaitykite

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos

SLAPUKŲ POLITIKA Mūsų interneto svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies), todėl šiame skyriuje jums pateikiama informacija apie tai, kas yra slapukai kaip jie naudojami ir kaip jums apsispręsti, ar slapukus palikti, ar pašalinti. Kas yra slapukai? Slapukas (angl. cookie) – tai mažas tekstinis failas, kurį interneto svetainė įrašo į Jūsų kompiuterio arba mobilaus prietaiso naršyklę, kai Jūs apsilankote svetainėje. Sekantį kartą apsilankius svetainėje šis failas gali būti nuskaitytas, kad svetainė galėtų atpažinti Jūsų kompiuterį ar mobilųjį prietaisą. Slapukai įprastai naudojami šiais tikslais: Techniniai slapukai: padeda rodyti jums svetainę, padeda užtikrinti jos funkcionalumą, sukurti vartotojo paskyrą, prisijungti ir tvarkyti užsakymus. Šie techniniai slapukai yra būtini tinkamam svetainės funkcionavimui. Funkciniai slapukai: šie slapukai prisimena jūsų pageidaujamą kalbą, paieškas ir anksčiau peržiūrėta informaciją. Šiuos slapukus galima naudoti ir registracijos informacijai prisiminti, kad kaskart apsilankius svetainėje jums nereikėtų iš naujo įvesti prisijungimo duomenų. Šie funkciniai slapukai nėra būtini svetainei funkcionuoti, tačiau prideda funkcionalumo ir pagerina svetaine patirtį. Analitiniai slapukai: padeda optimizuoti ir pagerinti svetainę, suprasti reklamų ir komunikacijos efektyvumą. Galima rinkti duomenis apie peržiūrėtus internetinius puslapius, iš kurių puslapių atėjote, kokius el. laiškai atveriami ir į kuriuos sureaguota bei informaciją apie datą ir laiką. Tai taip pat reiškia, kad galima naudoti informaciją apie vartotoją ir tai, kaip naudojate svetainę, pavyzdžiui, apsilankymo dažnumą, paspaudimų skaičių tam tikrame puslapyje, naudotus paieškos žodžius ir kt. Tai gali apimti ir reklamas trečiųjų šalių svetainėse. Komerciniai slapukai: naudojame savo ir trečiųjų šalių slapukus, kad savo bei kitose svetainėse rodytume suasmenintą reklamą. Tai vadinama „pakartotine rinkodara“, kuri pagrįsta naršymo veiksmais, pavyzdžiui, jūsų ieškotomis, peržiūrėtomis prekėmis. Ką galite pasirinkti? Apsilankę interneto svetainėje galite pasirinkti, ar norite naudoti slapukus. Slapukus galite valdyti ir (arba) ištrinti pagal savo pageidavimus. „Internet Explorer“, „Safari“, „Firefox“, „Chrome“ ar kitos naršyklės nustatymuose galite pasirinkti, kuriuos slapukus norite priimti ir kuriuos atmesti. Galite ištrinti visus jūsų kompiuteryje jau esančius slapukus, o daugumoje naršyklių galite nustatyti, kad slapukai nebūtų įrašomi. Šių nustatymų buvimo vieta priklauso nuo jūsų naudojamos naršyklės. Daugumoje naršyklių galima: patikrinti, kokie slapukai yra įrašyti, ir ištrinti atskirus slapukus; blokuoti trečiųjų šalių slapukus; blokuoti slapukus iš konkrečių interneto svetainių; blokuoti visų slapukų siuntimą; uždarant naršyklę ištrinti visus slapukus. Jei nesutinkate, kad į kompiuterį ar kitą įrenginį būtų įrašomi slapukai, galite bet kada atšaukti sutikimą juos naudoti pakeitę nustatymus ir ištrynę įrašytus slapukus. Jei pasirinkote ištrinti slapukus, nepamirškite, kad bus pašalintos ir visos nustatytos parinktys. Be to, visiškai užblokavus slapukus, daug interneto svetainių neveiks tinkamai. Norėdami daugiau sužinoti apie slapukus ir kaip juos tvarkyti ar pašalinti, tiesiog apsilankykite puslapyje www.allaboutcookies.org ir jūsų naršyklės pagalbos puslapyje. Mūsų interneto tinklalapyje naudojamų slapukų sąrašas Slapukų tipai: nuolatiniai slapukai, saugomi ir nustatomi vartotojo kompiuteryje tam tikram laikui ir naudojami pakartotinai apsilankius Interneto tinklalapyje; Slapukų pavadinimas Aprašas Slapukų tipas cookieconsent_dismissed, įvairūs pavadinimai Tinklalapio slapukai naudojami, kad gauti informaciją ar lankytojas susipažino su slapukų naudojimo politiką. Slapukai nustatomi konkrečiam laikotarpiui.

Uždaryti