Sveikatai palanki ir subalansuota mityba yra viena iš pragrindinių vaikų lėtinių ligų profilaktikos priemonių. Vaikų mitybos probelmos išleika aktualios ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Bėgant metams, fiksuojamas vis didesnis vaikų antsvorio, nutukimo, padidėjusio arterinio kraujo spaudimo, cholesterolio koncetracija kraujyje ir 2 tipo cukrinio diabeto paplitimas.
Šioms, glaudžiai su mityba siejamoms, problemoms spręsti rekomenduojama vadovautis sveikos mitybos principais.
1. | REGULIARUMAS |
Vaikų mityba turi būti reguliari:Pusryčių ir vakarienės maistas turi sudaryti 20-25 proc. visos dienos maisto energinės vertės;Pietų – 40-45 proc.;Priešpiečių ir pavakarių po 10-15 proc. Maitinkite vaikus ne rečiau kaip kas 3,5 val., taip vaiko kraujyje bus pastovus cukraus lygis, garantuojantis tolygią energiją visą dieną. | |
2. | ĮVAIROVĖ |
Patiekalų ragionas turi būti įvairus.Svarbu užtikrinti, kad augantis organizmas gautų visas maistines medžiagas.Kiekvieną patiekalą svarbu papildyti šviežiomis daržovėmis ir vaisiais.Pusryčiams rinkitės įvairias grūdinių kultūrų košes, vaisius, pilno grūdo kepinius su mažiaus cukraus ir druskos. Pietų patiekalą turi sudaryti baltymų, angliavndenių ir skaidulų turintys produktai, pvz.: mėsa, žuvis, kiaušiniai, pilnavertės grūdinės kultūros, daržovės ir pan.Vakarienei siūloma įvairūs pilnaverčių angliavandenių ir baltymų turtingų maisto produktai (ankštinės, grūdinės kultūros, daržovės, kiaušiniai, pieno produktai). | |
3. | BALANSAS |
Augantis organizmas su maistu turi gauti pakankamą kiekį:Angliavandenių – 45-60 proc., iš jų cukraus ne daugiau nei 10 proc.;Baltymų – 10-20 proc.;Riebalų – 25-40 proc., iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių iki 10 proc.Mažiau cukraus ir druskos, daugiau skaidulinių medžiagų. | |
4. | SAIKAS |
Vaikai turi puikiai išlavintą alkio ir saikingumo jausmą. Šį pojūtį slopina sveikatai nepalankus maistas, kuriame gausu rafinuoto cukraus, druskos, rafinuotų riebalų. Maisto medžiagų poreikis priklauso nuo vaiko amžiaus, lyties, fizinio aktyvumo:7-10 metų vaikai turi gauti per parą apie 1700 kcal;4-6 metų vaikai turi gauti per parą apie 1500 kcal;1-3 metų vaikai turi gauti per parą 1200 kcal. |
Parengė Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro, visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Agnė Ruzgutė