Paruošta pagal www.sveikataipalankus.lt
Vaiko dienos mitybos planas. Pirmiausia, tėveliams reikalinga susidėlioti vaiko valgymų planą. Paprastai pusryčiai valgomi namuose, priešpiečiai ir pavakariai (tai, kas dedama į priešpiečių dėžutę), pietūs – mokykloje šviežiai ruoštas šiltas maistas, o vakarienė – vėl namuose.
Sveiki ir skanūs priešpiečiai ‒ įmanoma misija? Rinkitės vaikų mėgstamus produktus, aptarkite drauge, ką jie norėtų valgyti priešpiečiams. Siūlyčiau pasikliauti vaikų nuomone tiek perkant produktus, tiek gaminant maistą. Pradžioje galite daugiau padėti, o vėliau, susiformavus įpročiui, drąsiai leiskite vaikams savarankiškai susiruošti priešpiečius. Sveikatai palankūs užkandžiai ‒ su mažiau cukraus ir mažiau druskos, neskrudinti ir nespraginti gaminiai. Patiekalai gaminami šviežiai, su daugiau daržovių ir viso grūdo produktų, turintys daug baltymų. Visuomet reiktų stengtis, kad vaikų priešpiečiai būtų subalansuoti, ne tik su angliavandeniais ir riebalais, bet ir su baltymais, kad sotumas būtų ilgalaikis, o augantis organizmas gautų jam būtinų „statybinių“ medžiagų. Žinoma, derėtų nepamiršti ir daržovių bei vaisių. Svarbu, kad vaikai ne nuolat užkandžiautų, o valgytų reguliariai, antraip atsisakys pietų, vakarienės, o gal net išeis į mokyklą nesuvalgę pusryčių.
Kokius maisto produktus rinktis savaitei?
Švieži vaisiai ir uogos: obuoliai, nektarinai, persikai, šilauogės, bananai, kiviai, mandarinai ir kiti vaikų mėgstami švieži vaisiai ar uogos.
Džiovinti, liofilizuoti vaisiai ir uogos: bananai, avietės, mangai, razinos, datulės, slyvos, abrikosai, figos.
Šviežios daržovės: maži pomidoriukai, agurkai, traškios morkytės, paprikos, traškių salotų lapai ir kitos vaikų mėgstamos daržovės.
Marinuoti, konservuoti produktai: alyvuogės, kurias galima dar pamarinuoti su vaikų mėgstamais ingredientais, ankštinės daržovės (pupelės, avinžirniai).
Kiti produktai: vaikų mėgstami įvairūs riešutai ar sėklos ‒ saulėgrąžos, moliūgų sėklos, anakardžiai, migdolai, kepinti nesūdyti riešutai ar jų mišiniai.
Taip pat įvairūs pieno produktai: kietasis sūris, sūrio lazdelės, varškės sūris, jogurtas.
Sumuštiniai ar tortilijos: kepti orkaitėje arba sumuštinių / tortilijų keptuvėje arba nekepti.
Miltiniai gaminiai: siūlau pirkti sveikatai palankesnius viso grūdo sausainius, bandeles (cukraus ‒ iki 16 g/100 g) arba gaminti patiems.
Taip tūrėtų atrodyti priešpiečių dėžutės:


Kartu su Kėdainių r. Vilainių mokyklos-darželio “Obelėlė” 1-3 klasės mokiniais paminėjome pasaulinę maisto dieną. Diskutavome kas tai yra sveika mityba, studijavome maisto pasirinkimo piramidę, didelį dėmesį skyrėme priešpiečių dėžutės turiniui. Dėžutėse radome saldainių, sausainių, sulčių. Paruošiau atmintines tėveliams kaip turėtų atrodyti priešpiečių dėžutės.
Ačiū 3 klasės mokytojai Ernestai Pečiulienei ir mokinių tėveliams, kurie paruošė sveikų priešpiečių patiekalų, galėjome ne tik pasižvalgyti, bet ir paragauti įvairių skanumynų.



Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Danutė Kaupienė