Mūsų adresas

J. Basanavičiaus g. 99,
LT-57351, Kėdainiai

Telefonas

+370 347 57 186
+370 685 77 209

PAKALBĖKIME APIE GRYBUS. SPECIALISTĖS PATARIMAI.

Kiekvienais metais Lietuvoje vis dar pasitaiko apsinuodijimo grybais atvejų. Galimi dviejų rūšių apsinuodijimai grybais. Pirmuoju atveju negalavimai susiję su virškinimo sutrikimais, kurie prasideda jau po pusvalandžio ir pasireiškia pykinimu, vėmimu, galvos ir pilvo skausmais, viduriavimu. Tačiau šie, po grybų valgymo atsiradę simptomai, neretai praeina savaime per 2-4 valandas. Antruoju atveju apsinuodijimas yra daug sunkesnis. Apsinuodijimui nuodingų savybių turinčiais grybais yra būdingas slaptasis periodas, kuris gali trukti 6-48 val. po grybų valgymo. Vėlgi žmogų kankina pykinimas, vėmimas, viduriavimas, kuris savaime išnyksta, tačiau šiuo metu prasidėjęs ūminis kepenų veiklos sutrikimas kelia grėsmę ne tik žmogaus sveikatai, bet ir gyvybei. Visais apsinuodijimo atvejais būtina nedelsti ir kuo skubiau kreiptis į gydytoją. Atkreipiame dėmesį, kad kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo simptomai, tuo apsinuodijimas sunkesnis, o apsinuodijimo požymiai nuo skirtingų rūšių grybų atsiranda skirtingu metu.

Keletas patarimų:

  • Jeigu tikrai nepažįstate grybo, jo neimkite, nerizikuokite savo, savo artimųjų bei draugų sveikata. Rinkite tik gerai pažįstamus, nesukirmijusius ir nepasenusius grybus.
  • Negrybaukite pakelėse, paplentėse, šalia geležinkelio, nes čia augantys grybai daugiau sukaupę teršalų nei augantys miške. Grybaukite už 200 – 500 m ir toliau.
  • Išrovę grybą, švariai nuvalykite žemėtą koto dalį, kad nesupurvintų kitų surinktų grybų, nes humusingoje žemėje gali būti botulizmą sukeliančių bakterijų.
  • Valgant nešvariai nuplautų ir nepakankamai gerai išvirtų marinuotų, sūdytų, konservuotų ir net šviežiai pagamintų grybų patiekalus galima susirgti botulizmu.
  • Nerinkite šalnų pakąstų grybų, ypač vėlyvą rudenį, nes juose kaupiasi nuodingosios medžiagos – amidai.
  • Vaikų surinktus grybus būtina peržiūrėti, patikrinti, kad nepakliūtų nevalgomas ar net nuodingas grybas.
  • Nepirkite marinuotų ir sūdytų grybų turgavietėse, grybus pirkite tik parduotuvėse.
  • Paruoštus grybų patiekalus suvartokite tą pačią dieną.
  • Virkite ir kepkite ant silpnos ugnies, uždarose, emaliuotuose induose, ne ilgiau kaip 20 – 30 min. Ilgiau kepant grybai sukietėja, tampa sunkiau virškinami, blogiau pasisavinami, sumažėja jų maistinė vertė.

Grybuose yra geležies, mangano, cinko, vario, kurie labai reikalingi žmogaus organizmui. Juose yra visos amino rūgštys. Grybuose daug baltymų, o kvapniosios medžiagos suteikia jiems specifinį malonų aromatą. Grybuose yra daug vitaminų B grupės, PP, C, A, D, U vitaminų, fermentų, organinių rūgščių. Džiovinti baravykai turi daugiau baltymų negu duona, kruopos, jautiena. Tačiau reikia atminti, kad grybai yra sunkiai virškinamas maisto produktas, todėl jų nerekomenduojama valgyti žmonėms, sergantiems virškinimo trakto, inkstų, kepenų ligomis. Taip pat senyvo amžiaus žmonėms, nėščioms moterims, mažiems vaikams. Labai svarbu valgant grybus kartu nenaudoti alkoholio, riebaus maisto, nes labai padidėja rizika susirgti ūmiu pankreatitu.

Parengė Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro, visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Auksė Variakojienė

Taip pat skaitykite

AIDS DIENOS MINĖJIMAS

Kėdainių Šviesiojoje gimnazijoje ir Kėdainių profesinio rengimo centre paminėta Pasaulinė AIDS diena.

FEJERVERKAI. KĄ TURIME ŽINOTI.

Legenda byloja, kad fejerverkus netyčia išrado nežinomi kinų virėjai, maišę sierą, anglį ir salietrą. Tą mišinį supylė į bambuko stiebą ir ten jis detonavo, iššaudamas spalvingų liepsnų ir žiežirbų puokštę.

5-6 KLASIŲ MOKINIŲ KONKURSAS ,,SVEIKIAUSIA KLASĖ”

Konkursas  buvo organizuojamas mokyklų ir savivaldybės lygmeniu nuo 2024 m. rugsėjo 9 d. iki 2024 m. lapkričio 28 d. Konkursas vyko dviem etapais- I (mokyklos) etapas vyko nuo 2024 m. rugsėjo 9 d. iki lapkričio 15 d. Kėdainių rajono bendrojo ugdymo įstaigose. II (rajono) etapas vyko 2024 m. lapkričio 28 d. Kėdainių „Spindulio“ mokykloje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos

SLAPUKŲ POLITIKA Mūsų interneto svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies), todėl šiame skyriuje jums pateikiama informacija apie tai, kas yra slapukai kaip jie naudojami ir kaip jums apsispręsti, ar slapukus palikti, ar pašalinti. Kas yra slapukai? Slapukas (angl. cookie) – tai mažas tekstinis failas, kurį interneto svetainė įrašo į Jūsų kompiuterio arba mobilaus prietaiso naršyklę, kai Jūs apsilankote svetainėje. Sekantį kartą apsilankius svetainėje šis failas gali būti nuskaitytas, kad svetainė galėtų atpažinti Jūsų kompiuterį ar mobilųjį prietaisą. Slapukai įprastai naudojami šiais tikslais: Techniniai slapukai: padeda rodyti jums svetainę, padeda užtikrinti jos funkcionalumą, sukurti vartotojo paskyrą, prisijungti ir tvarkyti užsakymus. Šie techniniai slapukai yra būtini tinkamam svetainės funkcionavimui. Funkciniai slapukai: šie slapukai prisimena jūsų pageidaujamą kalbą, paieškas ir anksčiau peržiūrėta informaciją. Šiuos slapukus galima naudoti ir registracijos informacijai prisiminti, kad kaskart apsilankius svetainėje jums nereikėtų iš naujo įvesti prisijungimo duomenų. Šie funkciniai slapukai nėra būtini svetainei funkcionuoti, tačiau prideda funkcionalumo ir pagerina svetaine patirtį. Analitiniai slapukai: padeda optimizuoti ir pagerinti svetainę, suprasti reklamų ir komunikacijos efektyvumą. Galima rinkti duomenis apie peržiūrėtus internetinius puslapius, iš kurių puslapių atėjote, kokius el. laiškai atveriami ir į kuriuos sureaguota bei informaciją apie datą ir laiką. Tai taip pat reiškia, kad galima naudoti informaciją apie vartotoją ir tai, kaip naudojate svetainę, pavyzdžiui, apsilankymo dažnumą, paspaudimų skaičių tam tikrame puslapyje, naudotus paieškos žodžius ir kt. Tai gali apimti ir reklamas trečiųjų šalių svetainėse. Komerciniai slapukai: naudojame savo ir trečiųjų šalių slapukus, kad savo bei kitose svetainėse rodytume suasmenintą reklamą. Tai vadinama „pakartotine rinkodara“, kuri pagrįsta naršymo veiksmais, pavyzdžiui, jūsų ieškotomis, peržiūrėtomis prekėmis. Ką galite pasirinkti? Apsilankę interneto svetainėje galite pasirinkti, ar norite naudoti slapukus. Slapukus galite valdyti ir (arba) ištrinti pagal savo pageidavimus. „Internet Explorer“, „Safari“, „Firefox“, „Chrome“ ar kitos naršyklės nustatymuose galite pasirinkti, kuriuos slapukus norite priimti ir kuriuos atmesti. Galite ištrinti visus jūsų kompiuteryje jau esančius slapukus, o daugumoje naršyklių galite nustatyti, kad slapukai nebūtų įrašomi. Šių nustatymų buvimo vieta priklauso nuo jūsų naudojamos naršyklės. Daugumoje naršyklių galima: patikrinti, kokie slapukai yra įrašyti, ir ištrinti atskirus slapukus; blokuoti trečiųjų šalių slapukus; blokuoti slapukus iš konkrečių interneto svetainių; blokuoti visų slapukų siuntimą; uždarant naršyklę ištrinti visus slapukus. Jei nesutinkate, kad į kompiuterį ar kitą įrenginį būtų įrašomi slapukai, galite bet kada atšaukti sutikimą juos naudoti pakeitę nustatymus ir ištrynę įrašytus slapukus. Jei pasirinkote ištrinti slapukus, nepamirškite, kad bus pašalintos ir visos nustatytos parinktys. Be to, visiškai užblokavus slapukus, daug interneto svetainių neveiks tinkamai. Norėdami daugiau sužinoti apie slapukus ir kaip juos tvarkyti ar pašalinti, tiesiog apsilankykite puslapyje www.allaboutcookies.org ir jūsų naršyklės pagalbos puslapyje. Mūsų interneto tinklalapyje naudojamų slapukų sąrašas Slapukų tipai: nuolatiniai slapukai, saugomi ir nustatomi vartotojo kompiuteryje tam tikram laikui ir naudojami pakartotinai apsilankius Interneto tinklalapyje; Slapukų pavadinimas Aprašas Slapukų tipas cookieconsent_dismissed, įvairūs pavadinimai Tinklalapio slapukai naudojami, kad gauti informaciją ar lankytojas susipažino su slapukų naudojimo politiką. Slapukai nustatomi konkrečiam laikotarpiui.

Uždaryti