Visame pasaulyje spalio 10 dieną minima Pasaulinės košės diena. Bet ar visi žinome kokia yra šios dienos atsiradimo istorija? Šios dienos ,,šaknų” reikėtų pradėti ieškoti Škotijoje, kur košė yra vienas iš tradicinių patiekalų. Škotams tikrai svarbi košė, jie net organizuoja Pasaulio košės gaminimo čempionatą!
Ši tauta taip pat yra neabejinga ir kilniems tikslas, vienas iš jų subūrė labdaros organizaciją ,,Mary’s Meals”, kad soti ir maistinga košė pasiektų vaikus visame pasaulyje , pavyzdžiui Malavyje siekia, kad kuo daugiau vaikų valgytų visus mokslo metus bent vieną patiekalą per dieną. Daugiau nei pusantro milijono vaikų 16-oje skurdžiausių pasaulio šalių tuti galimybę pavalgyti. Tai pagerina netik moksleivių dietą, tačiau maistas skatina vaikus eiti į mokyklą ir įgyti išsilavinimą. O pirmoji Pasaulinė košės diena buvo minima 2009 m. ir nuo to laiko ji daro vaikus visame pasaulyje sveikesnius ir laimingesnius. 2016 m.
Tinkamai paruošta košė puikus pasirinkimas pusryčiams. Deja, 2019 metais Lietuvoje atlikto tyrimo :Lietuvos moksleivių gyvensena ir sveikata: 2018 m. situacija ir tendencijos. vaikai nėra linkę valgyti pusryčių. Beveik kas antras moksleivis (48 proc.) pusryčiauja ne kiekvieną dieną, o savaitgaliais nepusryčiaujančių vaikų yra perpus mažiau (22 proc.). Nustatyta, kad pusryčiauti tiek darbo dienomis, tiek savaitgaliais labiau vengia vyresnio amžiaus moksleiviai.
Pasaulinė košės dieną minėjo ir Kėdainių rajono ugdymo įstaigos kartu su visuomenės sveikatos specialistais, vykdančiais sveikatos priežiūrą mokyklose.
Kėdainių profesinio rengimo centro bendruomenė Pasaulinę košės dieną minėjo degustuodami. Pertraukų metu profesijos mokytoja Audronė Alminienė ir būsimieji virėjai, V20-3 gr. mokiniai, visus pakvietė pasivaišinti gardžiomis košėmis su įvairiais pagardais – manų koše su cinamonu, avižine – su įvairiais vaisiais, grikių ir perlinių kruopų košes su daržovėmis bei siūriu. Organizatoriai priminė, kad košės yra sveikatai naudingi ir lengvai pagaminami patiekalai, tinkami ir pusryčiams, ir vakarienei. Supažindino centro bendruomenę su sveikos mitybos principais, skatino sąmoningai rinktis sveikatai palankų maistą. Nuotraukomis ir informacija dalinosi visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Giedrė Frolovienė.
Dotnuvos pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokinai spalio 10 d. rytą pradėjo nuo pusryčių košės – taip buvo minima Pasaulinė košės diena. Vaikai buvo supažindinti su kruopomis, iš kurių gaminamos košės, aptarė jos naudą organizmui. Vaikai sužinojo, kokias maisto medžiagas gauna valgydami įvairias košes. Po to mokiniai ragavo ką tik išvirtą 7 grūdų košę, atliko praktines užduotis, dienos įspūdžiais dalinosi visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Jūratė Petraitienė.
Prie šios dienos minėjimo prisijungė ir Surviliškio Vinco Svirskio pagrindinės mokyklos bendruomenė. Visi vaikai ir mokytojai ryte rinkosi į mokyklos valgyklą, kur galėjo paskanauti košės. Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Kristina Bartašiūtė, papasakojo apie pusryčių reikšmę, paaiškino, jog pusryčiams suvalgytas dubenėlis košės tiek vaikams, tiek suaugusiems yra puikus energijos šaltinis, padedantis palaikyti aktyvią fizinę ir protinę veiklą. Paskanavę košės, išklausę paskaitos, visų klasių mokiniai bandė atspėti įvairių kruopų pavadinimus.
Parengė Kėdainių rajono visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Rima Proscevičiūtė pagal visuomenės sveikatos specialistų, vykdančių sveikatos priežiūrą mokyklose pateiktą informaciją