Viduržemio jūros regiono dieta buvo įtraukta į sveikos mitybos modelį Europos ir pasaulio šalyse, taip pat ir Lietuvoje. Duomenų bazėje buvo įtaukti 4002 produktai, kurie buvo klasifikuojami kaip tinkami arba netinkami įtraukti į šią piramidę. Taip pat visi suskirtstyti į atitinkamas katerorijas ir 1995 m. galėjome išvystį dabar tradicine laikomą maisto piramidę. O 2020 metais šią piramidę pakeitė tvari maisto piramidė.
Tvarios maisto piramidės pagrindas išliko tas pats, tačiau labiau išryškinamas holistinis požiūris į mitybą, maisto paruošimo technologijas ir maisto kelią, taip pat mityba siejama su dienos rėžimu, fiziniu aktyvumu, aplinkos tausojimu ir saugojimu.
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja kasdien suvalgyti bent penkias porcijas vaisių ir daržovių (neskaičiuojant bulvių) tuo tarpu Lietuvos gyventojai Oficialios statistikos portalo duomenimis 2019 m. gyventojų sveikatos statistinio tyrimo informacija apie gyventojų sveikatos būklę, sveikatos priežiūrą ir sveikatą lemiančius veiksnius, parodė, kad vaisių ir daržovių suvalgoma mažiau nei rekomenduojama suvalgyti per dieną – vidutiniškai 4,3 porcijos 2019 m. (2014 m. – 4,1 porcijos).
Todėl Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras nuolatos primena ir skatina saivaldybės gyventojus į savo mitybos racioną įtraukti daugiau sezoninių daržovių
Strategija ,,Nuo ūkio iki stalo”, kas tai?
Jau 2020 m. gegužės mėn. Europos Komisija pristatė strategiją „Nuo ūkio iki stalo“ kaip vieną iš pagrindinių veiksmų pagal Europos žaliąjį kursą. Ši strategija yra kompleksinė ir skatina tiek tvaresnius gamybos būdus, tiek sveikatai palankios mitybos pasirinkimus, bei prieinamumą. Taip pat kaip Europos žaliojo kurso vienas iš tikslų prisidedama prie 2050 m. poveikio klimatui neutralumo tikslo, skatinantis tvarią Europos maisto sistemą.
Pagrindiniai šios strategijos tikslai yra šie:
- skatinti tvaresnį maisto vartojimą ir sveiką mitybą;
- užtikrinti pakankamai įperkamo ir maistingo maisto pagal planetos galimybes;
- mažinti maisto nuostolius ir švaistymą;
- perpus sumažinti pesticidų bei trąšų naudojimą ir antimikrobinių medžiagų pardavimą;
- padidinti ekologiniam ūkininkavimui skirtos žemės dalį;
- kovoti su sukčiavimu maisto tiekimo grandinėje;
- didinti gyvūnų gerovę.
Strategija yra itin orientuota į iniciatyvas ir pasiūlymus dėl teisės aktų, pavyzdžiui, dėl:
- maistingumo ženklinimo pakuotės priekinėje pusėje ir tvarių maisto produktų ženklinimo;
- ekologinio ūkininkavimo;
- maisto švaistymo mažinimo.
Daugiau apie strategiją ,,Nuo ūkio iki stalo” galite rasti čia.
Patarimai tau, kad mitybą būtų tvaresnė ir palankesnė sveikatai bei tave supančiai aplinkai:
- valgyk įvairų maistą;
- penkis kartus per dieną valgyk daržovių, vaisių ar uogų;
- kontroliuok riebalų vartojimą;
- ribok maisto produktus su pridėtiniu cukrumi;
- rinkis maisto produktus pažymėtus simboliu ,,Rakto skylutė”;
- gerk pakankamai vandens;
- valgyk reguliariai ir saikingai;
- rinkis tausojančius maisto gaminimo būdus;
- atkreipk dėmesį į maisto produktų etiketes;
- palaikyk energijos balansą, daugiau dėmesio skirk fiziniam aktyvumui;
- siek, kad tavo ir tavo šeimos mityba būtų tvari;
- rinkis vietinius produktus;
- rinkis ekologiškus produktus;
- mažink maisto nuostolius ir švaistymą;
- maisto produktus pirk atsakingai.
Remiantis Europos Komisijos informacija Parengė Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą RIma Proscevičiūtė