Mūsų adresas

J. Basanavičiaus g. 99, LT-57351, Kėdainiai

Telefonas

+370 347 57 186
+370 685 77 209

VAIKO GIMTADIENIS AR KITA ŠVENTĖ UGDYMO ĮSTAIGOJE. KĄ REIKIA ŽINOTI?

Jei vaiko tėvai/ globėjai nori atnešti maisto į šventę ugdymo įstaigoje, toks maistas turi atitikti vaikų maitinimo apraše nurodytų draudžiamų ir leistinų maisto produktų sąrašą.

Visuose konditeriniuose gaminiuose cukraus norma – turėtų būti 16 g/ 100 g, druskos mažiau negu 1 g/ 100 g, neturėtų būti hidrintų riebalų, neleistinų maisto priedų – konservantų, dažiklių, be glajaus, glaisto, šokolado kremų.

Saldainiai, šokoladas ir šokolado gaminiai, valgomieji ledai yra draudžiami produktai ugdymo įstaigoje.

Vaikų maitinimo apraše taip pat draudžiami: gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; maisto produktai, papildyti B grupės vitaminais; nealkoholinis alus, sidras ir vynas; gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijų, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai); kisieliai. Pirmenybę reikėtų teikti vandeniui arba sultims, šviežiai spaustoms su minkštimu ar ekologiškoms.

Dažnai Lietuvoje vartojamos sultys būna ne šviežiai spaustos, bet pagamintos iš koncentrato arba su pridėtiniu cukrumi ar saldikliais. Tokios sultys – ne sultys, o nektaras ar vaisių sulčių gėrimas. Jei pirksite nektarą, sulčių gėrimą ar tiesiog negazuotą kitą gėrimą, tikrinkite cukrų kiekį, kad šis neviršytų 5 g/ 100 g.

Kokius produktus galima nešti į šventę ugdymo įstaigoje?

Vaisiai, uogos – obuoliai, kriaušės, šilauogės, bananai, melionai, arbūzai ir kita.

Konditeriniai gaminiai be maisto priedų ir iš dalies hidrintų riebalų – sausainiai, bandelės, pyragai, keksiukai, kuriuose kiekis cukraus iki 16 g/ 100 g, druskos iki 1 g/ 100 g.

Tortai, kurių skonis išgautas iš šviežių ar džiovintų uogų ar vaisių, riešutų, pagaminti iš varškės su mažiau cukraus (ne daugiau kaip 16 g/ 100 g), riebalai – iš riešutų sviesto, sviesto ar aliejaus. Tai galėtų būti želė tortai su varške ar tiesiog želė su uogomis ar vaisiais.

Sumuštiniai, tortilijos – kepti orkaitėje ar sumuštinių, tortilijų keptuvėje, arba nekepti. Duoną, tortilijas rinkitės viso grūdo, druskos ‒ iki 1 g/ 100 g, cukraus ‒ iki 5 g/ 100 g, skaidulinių medžiagų ‒ daugiau nei 6 g/100 g. Padažui naudokite: avokadų užtepą, sūrio ar varškės užtepėlę, karštus sumuštinius ar tortilijas galima užtepti ir pomidorų padažu ar tiesiog sviestu. Iš daržovių tinka traškios salotos, špinatai, gražgarstės, tarkuotos morkos, cukinijos, pjaustyti agurkai ar pomidorai. Nuplovus daržoves svarbu gerai nusausinti. Iš baltymingų produktų – virta kalakutiena ar vištiena (aukščiausios rūšies, daugiau nei 90 proc. mėsos, be E621 ir kitų maisto priedų, draudžiamų vaikams maitinti tiekiamuose maisto produktuose, druskos ‒ iki 1,7 g/ 100 g), sūris.

Gėrimai – vanduo, sultys.

Vaikus vilioja blizgančios pakuotės, greiti angliavandeniai, kuriuos patogu valgyti. Jei vaikui duosime rinktis saldų užkandį ar daržovių salotas, rinksis saldų užkandį. Vaikai neturi patirties, kas vyksta su jų organizmu. Ugdykime jų sąmoningumą, didinkime mitybos raštingumą, paaiškinkime kokią įtaką jų sveikatai daro tuščiomis kalorijomis turtingas maistas, sudarykime tinkamas sąlygas pasirinkimui.

Vaikų maitinimui ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo programas vykdančiose įstaigose draudžiamos naudoti šios maisto produktų grupės:

  • bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;
  • saldainiai;
  • šokoladas ir šokolado gaminiai;
  • valgomieji ledai;
  • pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;
  • pieno produktai su alyvpalmių aliejumi;
  • kramtomoji guma;
  • gazuoti gėrimai;
  • energiniai gėrimai;
  • maisto produktai, papildyti B grupės vitaminais;
  • nealkoholinis alus, sidras ir vynas;
  • gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto;
  • cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai);
  • kisieliai;
  • arbata, kurioje yra pluoštinių kanapių dalių (išskyrus sėklas);
  • sultinių, padažų koncentratai;
  • padažai su spirgučiais;
  • šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos(jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto davinius);
  • rūkyta žuvis;
  • konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto davinius);
  • strimelės, pagautos Baltijos jūroje;
  • nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai;
  • mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis;
  • subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis);
  • džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;
  • maisto papildai;
  • maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO;
  • maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai.

Siekiant užtikrinti sveikatai palankią vaikų mitybą, kad būtų patenkinti vaikų maisto medžiagų fiziologiniai poreikiai, ugdomi sveikos mitybos įgūdžiai įsidėmėkime draudžiamų maisto produktų sąrašą ir sudarykime sąlygas teisingam pasirinkimui.

Parengė Kėdainių rajono saivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Gerda Adomavičienė

Taip pat skaitykite

KEPENIS ŽALOJANTYS VEIKSNIAI

Kepenis žalojantys veiksniai Kepenys, atliekančios daugelį gyvybiškai svarbių procesų, neturi skausmo receptorių, todėl pajusti, kad jos pažeistos, nėra paprasta. Ūminius kepenų pažeidimus

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos

SLAPUKŲ POLITIKA Mūsų interneto svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies), todėl šiame skyriuje jums pateikiama informacija apie tai, kas yra slapukai kaip jie naudojami ir kaip jums apsispręsti, ar slapukus palikti, ar pašalinti. Kas yra slapukai? Slapukas (angl. cookie) – tai mažas tekstinis failas, kurį interneto svetainė įrašo į Jūsų kompiuterio arba mobilaus prietaiso naršyklę, kai Jūs apsilankote svetainėje. Sekantį kartą apsilankius svetainėje šis failas gali būti nuskaitytas, kad svetainė galėtų atpažinti Jūsų kompiuterį ar mobilųjį prietaisą. Slapukai įprastai naudojami šiais tikslais: Techniniai slapukai: padeda rodyti jums svetainę, padeda užtikrinti jos funkcionalumą, sukurti vartotojo paskyrą, prisijungti ir tvarkyti užsakymus. Šie techniniai slapukai yra būtini tinkamam svetainės funkcionavimui. Funkciniai slapukai: šie slapukai prisimena jūsų pageidaujamą kalbą, paieškas ir anksčiau peržiūrėta informaciją. Šiuos slapukus galima naudoti ir registracijos informacijai prisiminti, kad kaskart apsilankius svetainėje jums nereikėtų iš naujo įvesti prisijungimo duomenų. Šie funkciniai slapukai nėra būtini svetainei funkcionuoti, tačiau prideda funkcionalumo ir pagerina svetaine patirtį. Analitiniai slapukai: padeda optimizuoti ir pagerinti svetainę, suprasti reklamų ir komunikacijos efektyvumą. Galima rinkti duomenis apie peržiūrėtus internetinius puslapius, iš kurių puslapių atėjote, kokius el. laiškai atveriami ir į kuriuos sureaguota bei informaciją apie datą ir laiką. Tai taip pat reiškia, kad galima naudoti informaciją apie vartotoją ir tai, kaip naudojate svetainę, pavyzdžiui, apsilankymo dažnumą, paspaudimų skaičių tam tikrame puslapyje, naudotus paieškos žodžius ir kt. Tai gali apimti ir reklamas trečiųjų šalių svetainėse. Komerciniai slapukai: naudojame savo ir trečiųjų šalių slapukus, kad savo bei kitose svetainėse rodytume suasmenintą reklamą. Tai vadinama „pakartotine rinkodara“, kuri pagrįsta naršymo veiksmais, pavyzdžiui, jūsų ieškotomis, peržiūrėtomis prekėmis. Ką galite pasirinkti? Apsilankę interneto svetainėje galite pasirinkti, ar norite naudoti slapukus. Slapukus galite valdyti ir (arba) ištrinti pagal savo pageidavimus. „Internet Explorer“, „Safari“, „Firefox“, „Chrome“ ar kitos naršyklės nustatymuose galite pasirinkti, kuriuos slapukus norite priimti ir kuriuos atmesti. Galite ištrinti visus jūsų kompiuteryje jau esančius slapukus, o daugumoje naršyklių galite nustatyti, kad slapukai nebūtų įrašomi. Šių nustatymų buvimo vieta priklauso nuo jūsų naudojamos naršyklės. Daugumoje naršyklių galima: patikrinti, kokie slapukai yra įrašyti, ir ištrinti atskirus slapukus; blokuoti trečiųjų šalių slapukus; blokuoti slapukus iš konkrečių interneto svetainių; blokuoti visų slapukų siuntimą; uždarant naršyklę ištrinti visus slapukus. Jei nesutinkate, kad į kompiuterį ar kitą įrenginį būtų įrašomi slapukai, galite bet kada atšaukti sutikimą juos naudoti pakeitę nustatymus ir ištrynę įrašytus slapukus. Jei pasirinkote ištrinti slapukus, nepamirškite, kad bus pašalintos ir visos nustatytos parinktys. Be to, visiškai užblokavus slapukus, daug interneto svetainių neveiks tinkamai. Norėdami daugiau sužinoti apie slapukus ir kaip juos tvarkyti ar pašalinti, tiesiog apsilankykite puslapyje www.allaboutcookies.org ir jūsų naršyklės pagalbos puslapyje. Mūsų interneto tinklalapyje naudojamų slapukų sąrašas Slapukų tipai: nuolatiniai slapukai, saugomi ir nustatomi vartotojo kompiuteryje tam tikram laikui ir naudojami pakartotinai apsilankius Interneto tinklalapyje; Slapukų pavadinimas Aprašas Slapukų tipas cookieconsent_dismissed, įvairūs pavadinimai Tinklalapio slapukai naudojami, kad gauti informaciją ar lankytojas susipažino su slapukų naudojimo politiką. Slapukai nustatomi konkrečiam laikotarpiui.

Uždaryti