Jei vaiko tėvai/ globėjai nori atnešti maisto į šventę ugdymo įstaigoje, toks maistas turi atitikti vaikų maitinimo apraše nurodytų draudžiamų ir leistinų maisto produktų sąrašą.
Visuose konditeriniuose gaminiuose cukraus norma – turėtų būti 16 g/ 100 g, druskos mažiau negu 1 g/ 100 g, neturėtų būti hidrintų riebalų, neleistinų maisto priedų – konservantų, dažiklių, be glajaus, glaisto, šokolado kremų.
Saldainiai, šokoladas ir šokolado gaminiai, valgomieji ledai yra draudžiami produktai ugdymo įstaigoje.
Vaikų maitinimo apraše taip pat draudžiami: gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; maisto produktai, papildyti B grupės vitaminais; nealkoholinis alus, sidras ir vynas; gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijų, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai); kisieliai. Pirmenybę reikėtų teikti vandeniui arba sultims, šviežiai spaustoms su minkštimu ar ekologiškoms.
Dažnai Lietuvoje vartojamos sultys būna ne šviežiai spaustos, bet pagamintos iš koncentrato arba su pridėtiniu cukrumi ar saldikliais. Tokios sultys – ne sultys, o nektaras ar vaisių sulčių gėrimas. Jei pirksite nektarą, sulčių gėrimą ar tiesiog negazuotą kitą gėrimą, tikrinkite cukrų kiekį, kad šis neviršytų 5 g/ 100 g.
Kokius produktus galima nešti į šventę ugdymo įstaigoje?
Vaisiai, uogos – obuoliai, kriaušės, šilauogės, bananai, melionai, arbūzai ir kita.
Konditeriniai gaminiai be maisto priedų ir iš dalies hidrintų riebalų – sausainiai, bandelės, pyragai, keksiukai, kuriuose kiekis cukraus iki 16 g/ 100 g, druskos iki 1 g/ 100 g.
Tortai, kurių skonis išgautas iš šviežių ar džiovintų uogų ar vaisių, riešutų, pagaminti iš varškės su mažiau cukraus (ne daugiau kaip 16 g/ 100 g), riebalai – iš riešutų sviesto, sviesto ar aliejaus. Tai galėtų būti želė tortai su varške ar tiesiog želė su uogomis ar vaisiais.
Sumuštiniai, tortilijos – kepti orkaitėje ar sumuštinių, tortilijų keptuvėje, arba nekepti. Duoną, tortilijas rinkitės viso grūdo, druskos ‒ iki 1 g/ 100 g, cukraus ‒ iki 5 g/ 100 g, skaidulinių medžiagų ‒ daugiau nei 6 g/100 g. Padažui naudokite: avokadų užtepą, sūrio ar varškės užtepėlę, karštus sumuštinius ar tortilijas galima užtepti ir pomidorų padažu ar tiesiog sviestu. Iš daržovių tinka traškios salotos, špinatai, gražgarstės, tarkuotos morkos, cukinijos, pjaustyti agurkai ar pomidorai. Nuplovus daržoves svarbu gerai nusausinti. Iš baltymingų produktų – virta kalakutiena ar vištiena (aukščiausios rūšies, daugiau nei 90 proc. mėsos, be E621 ir kitų maisto priedų, draudžiamų vaikams maitinti tiekiamuose maisto produktuose, druskos ‒ iki 1,7 g/ 100 g), sūris.
Gėrimai – vanduo, sultys.
Vaikus vilioja blizgančios pakuotės, greiti angliavandeniai, kuriuos patogu valgyti. Jei vaikui duosime rinktis saldų užkandį ar daržovių salotas, rinksis saldų užkandį. Vaikai neturi patirties, kas vyksta su jų organizmu. Ugdykime jų sąmoningumą, didinkime mitybos raštingumą, paaiškinkime kokią įtaką jų sveikatai daro tuščiomis kalorijomis turtingas maistas, sudarykime tinkamas sąlygas pasirinkimui.
Vaikų maitinimui ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo programas vykdančiose įstaigose draudžiamos naudoti šios maisto produktų grupės:
- bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;
- saldainiai;
- šokoladas ir šokolado gaminiai;
- valgomieji ledai;
- pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;
- pieno produktai su alyvpalmių aliejumi;
- kramtomoji guma;
- gazuoti gėrimai;
- energiniai gėrimai;
- maisto produktai, papildyti B grupės vitaminais;
- nealkoholinis alus, sidras ir vynas;
- gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto;
- cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai);
- kisieliai;
- arbata, kurioje yra pluoštinių kanapių dalių (išskyrus sėklas);
- sultinių, padažų koncentratai;
- padažai su spirgučiais;
- šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos(jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto davinius);
- rūkyta žuvis;
- konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto davinius);
- strimelės, pagautos Baltijos jūroje;
- nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai;
- mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis;
- subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis);
- džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;
- maisto papildai;
- maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO;
- maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai.
Siekiant užtikrinti sveikatai palankią vaikų mitybą, kad būtų patenkinti vaikų maisto medžiagų fiziologiniai poreikiai, ugdomi sveikos mitybos įgūdžiai įsidėmėkime draudžiamų maisto produktų sąrašą ir sudarykime sąlygas teisingam pasirinkimui.
Parengė Kėdainių rajono saivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Gerda Adomavičienė