Mūsų adresas

J. Basanavičiaus g. 99,
LT-57351, Kėdainiai

Telefonas

+370 347 57 186
+370 685 77 209

MITYBOS REKOMENDACIJOS NĖŠTUMO IR ŽINDYMO METU

Šiemet Pasaulinė sveikatos diena skirta motinų ir naujagimių sveikatai. Šia proga norime atkreipti dėmesį į tinkamos mitybos svarbą nėštumo ir žindymo metu – tai vienas iš kertinių veiksnių, padedančių užtikrinti gerą motinos ir kūdikio savijautą.

Baltymai – gyvybiškai svarbūs statybiniai elementai

Baltymai yra pagrindinė medžiaga vaisiaus audinių augimui, placentos formavimuisi bei motinos pieno gamybai.

  • Pirmąjį nėštumo trimestrą: 0,8–1,0 g/kg kūno svorio (~60 g per dieną).
  • Nuo antrojo trimestro ir žindant: 1,1 g/kg (~20 % visos dienos kalorijų).

Rekomenduojami baltymų šaltiniai: liesa mėsa, vištienos ir kalakutienos krūtinėlė, mažo riebumo pieno produktai, žuvis, ankštinės daržovės, grūdiniai produktai, kiaušiniai, riešutai.

Nepamirškite, kad gyvūniniai baltymai įsisavinami lengviau nei augaliniai. Vartojant daugiau augalinės kilmės produktų, rekomenduojama juos derinti tarpusavyje, kad būtų užtikrintas visavertis baltymų kiekis.

Angliavandeniai – energijos šaltinis

Nėščiosioms ir žindyvėms angliavandeniai turi sudaryti apie 50 % paros mitybos raciono. Rekomenduojama vartoti lėtai įsisavinamus angliavandenius (viso grūdo produktus, vaisius ir daržoves), kad būtų palaikoma normali gliukozės koncentracija kraujyje.

Greitai įsisavinamų angliavandenių (cukrų) kiekis turi būti apribotas ir neviršyti 10 % paros energijos, t. y., ne daugiau kaip 50 gramų cukraus per dieną.

Riebalai vaisiaus vystymuisi

Skirkite ypatingą dėmesį Omega-3 riebalų rūgštims. Jos svarbios vaisiaus smegenų ir regos vystymuisi (200–300 mg per dieną, arba 200 gramų riebios žuvies per savaitę), o transriebalus (grietinė, grietinėlė, sviestas, riebi mėsa bei palmių ar kokosų aliejus) reikėtų vartoti saikingai.

Vitaminai ir mineralai nėštumo ir žindymo metu

Folio rūgštis (B9)

Svarbi nervų sistemos vystymuisi, placentos augimui ir kraujo kūnelių gamybai.

Svarbu! Kadangi pakankamą folio rūgšties kiekį su maistu gauti sunku, svarbu pradėti vartoti folio rūgšties papildus bent 4 savaites prieš planuojamą pastojimą ir tęsti iki 12 nėštumo savaitės pabaigos.

Šaltiniai: špinatai, šparagai, avokadai, ilgagrūdžiai baltieji ryžiai.

Vitaminas D

Skatina kalcio įsisavinimą, svarbus skeleto ir dantų vystymuisi.

Šaltiniai: žuvis, kiaušiniai.

Vitaminas A

Būtinas vaisiaus akių vystymuisi ir imunitetui.

Šaltiniai: morkos, žuvis, jūrų gėrybės, kiaušinio trynys, pienas ir pieno produktai (ypač sūris), daržovės (moliūgai, morkos, pomidorai, raudonosios paprikos, špinatai, salotų lapai, brokoliai).

Svarbu žinoti, kad per mažas vitamino A kiekis gali lemti mažesnį naujagimio svorį ir motinos anemiją, tačiau per didelis kiekis gali sukelti vaisiaus apsigimimus. Rekomenduojama vengti maisto papildų, kuriuose daugiau nei 700 µg vitamino A!

Vitaminas B12

Svarbus nervų sistemos ir kraujo kūnelių formavimuisi.

Šaltiniai: mėsa, žuvis, pieno produktai, kiaušiniai.

Geležis

Svarbi kraujo kūnelių gamybai, vaiko vystymuisi, užkerta kelią anemijai.

Šaltiniai: raudona mėsa, žuvis, ankštinės daržovės.

Kalcis

Svarbus kaulų ir dantų vystymuisi.

Šaltiniai: liesas pienas, grūdinės kultūros, ankštinės daržovės.

Magnis

Dalyvauja raumenų ir nervų sistemos veikloje.

Šaltiniai: migdolai, ankštinės daržovės, jautiena, pilno grūdo produktai.

Jodas

Būtinas skydliaukės hormonų gamybai ir vaisiaus vystymuisi.

Šaltiniai: jūros gėrybės, joduota druska, kiaušiniai.

Ko reikėtų vengti arba atsisakyti?

  • Alkoholis, nepriklausomai nuo jo kiekio ar formos, yra kenksmingas tiek nėštumo planavimo, tiek nėštumo bei žindymo laikotarpiais, todėl jo vartojimas turėtų būti visiškai nutrauktas.
  • Kofeinas – nėštumo ir žindymo metu reikėtų riboti kofeino turinčių gėrimų vartojimą, tačiau 1–2 puodeliai per dieną dažniausiai laikomi saugiu kiekiu.
  • Žuvies vartojimas – nėštumo ir žindymo metu rekomenduojama riboti didelių plėšriųjų žuvų, galinčių kaupti gyvsidabrį (pvz., ryklių, tuno, skumbrės, ešerio, lydekos), vartojimą. Rekomenduojama rinktis mažiau užterštus žuvies šaltinius ir neviršyti 200 gramų žuvies per savaitę, iš jų ne daugiau kaip 150 gramų riebios žuvies.

Informacijos šaltiniai

Nėščiųjų ir žindyvių mitybos rekomendacijos

Parengė Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Miglė Kareivaitė.

Taip pat skaitykite

KAIP VAIKAMS TEISINGAI VALYTI DANTUKUS?

Vaikų burnos higiena ir dantukų priežiūra turi didelę reikšmę bendrai sveikatai bei gerai savijautai. Norint, kad vaikai užaugę turėtų kuo mažiau problemų

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos

SLAPUKŲ POLITIKA Mūsų interneto svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies), todėl šiame skyriuje jums pateikiama informacija apie tai, kas yra slapukai kaip jie naudojami ir kaip jums apsispręsti, ar slapukus palikti, ar pašalinti. Kas yra slapukai? Slapukas (angl. cookie) – tai mažas tekstinis failas, kurį interneto svetainė įrašo į Jūsų kompiuterio arba mobilaus prietaiso naršyklę, kai Jūs apsilankote svetainėje. Sekantį kartą apsilankius svetainėje šis failas gali būti nuskaitytas, kad svetainė galėtų atpažinti Jūsų kompiuterį ar mobilųjį prietaisą. Slapukai įprastai naudojami šiais tikslais: Techniniai slapukai: padeda rodyti jums svetainę, padeda užtikrinti jos funkcionalumą, sukurti vartotojo paskyrą, prisijungti ir tvarkyti užsakymus. Šie techniniai slapukai yra būtini tinkamam svetainės funkcionavimui. Funkciniai slapukai: šie slapukai prisimena jūsų pageidaujamą kalbą, paieškas ir anksčiau peržiūrėta informaciją. Šiuos slapukus galima naudoti ir registracijos informacijai prisiminti, kad kaskart apsilankius svetainėje jums nereikėtų iš naujo įvesti prisijungimo duomenų. Šie funkciniai slapukai nėra būtini svetainei funkcionuoti, tačiau prideda funkcionalumo ir pagerina svetaine patirtį. Analitiniai slapukai: padeda optimizuoti ir pagerinti svetainę, suprasti reklamų ir komunikacijos efektyvumą. Galima rinkti duomenis apie peržiūrėtus internetinius puslapius, iš kurių puslapių atėjote, kokius el. laiškai atveriami ir į kuriuos sureaguota bei informaciją apie datą ir laiką. Tai taip pat reiškia, kad galima naudoti informaciją apie vartotoją ir tai, kaip naudojate svetainę, pavyzdžiui, apsilankymo dažnumą, paspaudimų skaičių tam tikrame puslapyje, naudotus paieškos žodžius ir kt. Tai gali apimti ir reklamas trečiųjų šalių svetainėse. Komerciniai slapukai: naudojame savo ir trečiųjų šalių slapukus, kad savo bei kitose svetainėse rodytume suasmenintą reklamą. Tai vadinama „pakartotine rinkodara“, kuri pagrįsta naršymo veiksmais, pavyzdžiui, jūsų ieškotomis, peržiūrėtomis prekėmis. Ką galite pasirinkti? Apsilankę interneto svetainėje galite pasirinkti, ar norite naudoti slapukus. Slapukus galite valdyti ir (arba) ištrinti pagal savo pageidavimus. „Internet Explorer“, „Safari“, „Firefox“, „Chrome“ ar kitos naršyklės nustatymuose galite pasirinkti, kuriuos slapukus norite priimti ir kuriuos atmesti. Galite ištrinti visus jūsų kompiuteryje jau esančius slapukus, o daugumoje naršyklių galite nustatyti, kad slapukai nebūtų įrašomi. Šių nustatymų buvimo vieta priklauso nuo jūsų naudojamos naršyklės. Daugumoje naršyklių galima: patikrinti, kokie slapukai yra įrašyti, ir ištrinti atskirus slapukus; blokuoti trečiųjų šalių slapukus; blokuoti slapukus iš konkrečių interneto svetainių; blokuoti visų slapukų siuntimą; uždarant naršyklę ištrinti visus slapukus. Jei nesutinkate, kad į kompiuterį ar kitą įrenginį būtų įrašomi slapukai, galite bet kada atšaukti sutikimą juos naudoti pakeitę nustatymus ir ištrynę įrašytus slapukus. Jei pasirinkote ištrinti slapukus, nepamirškite, kad bus pašalintos ir visos nustatytos parinktys. Be to, visiškai užblokavus slapukus, daug interneto svetainių neveiks tinkamai. Norėdami daugiau sužinoti apie slapukus ir kaip juos tvarkyti ar pašalinti, tiesiog apsilankykite puslapyje www.allaboutcookies.org ir jūsų naršyklės pagalbos puslapyje. Mūsų interneto tinklalapyje naudojamų slapukų sąrašas Slapukų tipai: nuolatiniai slapukai, saugomi ir nustatomi vartotojo kompiuteryje tam tikram laikui ir naudojami pakartotinai apsilankius Interneto tinklalapyje; Slapukų pavadinimas Aprašas Slapukų tipas cookieconsent_dismissed, įvairūs pavadinimai Tinklalapio slapukai naudojami, kad gauti informaciją ar lankytojas susipažino su slapukų naudojimo politiką. Slapukai nustatomi konkrečiam laikotarpiui.

Uždaryti