Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet dėl širdies ir kraujagyslių ligų miršta apie 1,89 milijono žmonių. Viena pagrindinių šių ligų priežasčių – per didelis druskos vartojimas kasdienėje mityboje. Tai itin aktuali problema ir Lietuvoje: 2024 m. Higienos instituto duomenimis, kraujotakos sistemos ligos sudarė net 50,8 proc. visų mirties priežasčių mūsų šalyje.
Kaip natris, esantis druskoje, veikia organizmą?
Natris yra būtinas:
- Ląstelių veiklai
- Nervinių impulsų perdavimui
- Rūgščių ir šarmų pusiausvyrai organizme palaikyti
Natrio trūkumas organizme yra labai retas reiškinys, tačiau per didelis jo kiekis yra susijęs su neigiamu poveikiu sveikatai, ypač padidėjusiu kraujospūdžiu, kuris didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis (hipertenzija, insultas, infarktas), inkstų ligomis, skrandžio vėžiu, osteoporoze, nutukimu.
Natrio šaltiniai maiste
Nors natrio ir chloro junginys sudaro įprastą valgomąją druską, natris egzistuoja ir kitomis formomis bei yra natūraliai randamas kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, piene, mėsoje, jūrų gėrybėse.
PSO rekomendacijos dėl natrio vartojimo
- Suvartoti ne daugiau kaip 2000 mg natrio per dieną, tai atitinka mažiau nei 5 gramus druskos – t. y. mažiau nei vieną arbatinį šaukštelį.
- Jei naudojate druską, rinkitės mažiau natrio turinčius druskos pakaitalus, kuriuose yra kalio – tai sveikesnė alternatyva įprastai stalo druskai.
Kaip sumažinti druskos kiekį kasdienėje mityboje?
- Rinkitės šviežius, kuo mažiau perdirbtus maisto produktus (ypač venkite perdirbtų raudonos mėsos gaminių).
- Nelaikykite druskos ant valgomojo stalo.
- Gaminkite nenaudodami arba naudodami minimalų druskos kiekį.
- Maistą gardinkite natūraliomis žolelėmis ir prieskoniais, o ne druska.
- Vietoje įprastos stalo druskos rinkitės sumažinto natrio druskos pakaitalus su kaliu.
- Venkite pirktinių padažų, užpilų ir greito paruošimo produktų.
- Rinkitės maisto produktus su mažesniu natrio kiekiu – pažymėtus kaip „mažai druskos“ arba „be druskos“.
Druskos vartojimo mažinimas kasdienybėje padeda sumažinti kraujospūdį, apsaugo nuo širdies, inkstų ir kitų lėtinių ligų, gerina gyvenimo kokybę ir ilgaamžiškumą. Net nedideli mitybos pokyčiai gali turėti reikšmingą poveikį sveikatai.
Informacijos šaltiniai:
- Higienos institutas. Mirties priežastys 2024: išankstiniai duomenys. Vilnius: Higienos institutas; 2025. Prieiga per internetą: https://www.hi.lt/uploads/Institutas/leidiniai/Statistikos/Mirties_priezastys/Mirties_priezastys_2024_Isankstiniai_duomenys.pdf
- World Health Organization. Sodium reduction [fact sheet]. Geneva: World Health Organization; 2025 Feb 7. Prieiga per internetą: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sodium-reduction
- World Health Organization. Noncommunicable Diseases Data Portal. Geneva: World Health Organization; 2025. Prieiga per internetą: https://ncdportal.org/
Informaciją parengė Visuomenės sveikatos specialistė Miglė Kareivaitė