Nešvarios rankos gali tapti įvairių užkrečiamųjų ligų perdavimo šaltiniu. Daugelis tokių infekcijų – pavyzdžiui, šigeliozė, hepatitas A, rotavirusinės ar norovirusinės žarnyno infekcijos, kirmelinės ligos, gripas ir kitos kvėpavimo takų ligos – gali būti pavojingos sveikatai tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.
Tinkama rankų higiena – viena veiksmingiausių ir paprasčiausių prevencinių priemonių, galinčių sumažinti šių ligų plitimo riziką. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kruopštus rankų plovimas reikšmingai prisideda ir prie antibiotikams atsparių mikroorganizmų plitimo stabdymo – ne tik kasdienėje aplinkoje, bet ir sveikatos priežiūros įstaigose.
Kaip tinkamai plauti rankas?
Plovimo priemonės:
- Naudokite skystą muilą be antimikrobinių priedų, neutralaus pH.
- Viešose vietose rekomenduojama naudoti tik skystąjį muilą.
- Namuose galima naudoti kietąjį muilą, jei juo naudojasi vienas žmogus arba niekas neserga.
- Plaukite vėsiu vandeniu – karštas vanduo gali sausinti odą.
- Naudokite rankų antiseptikus (60–85 % alkoholio) tik tuomet, kai rankos vizualiai švarios. Jei matomai nešvarios – pirmiausia nusiplaukite vandeniu ir muilu.
Teisinga rankų plovimo technika:
- Sudrėkinkite plaštakas ir riešus vėsiu vandeniu.
- Muiluokite 15–20 sekundžių, kruopščiai trindami riešus, tarpupirščius, pirštų galiukus, nykščius.
- Nuplaukite tekančiu vandeniu nuo riešo link pirštų.
- Jei yra galimybė, nusausinkite vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu ar servetėle, su ja užsukite ir vandens čiaupą.
Kada svarbu plauti rankas?
Rankų higiena svarbi ne tik tada, kai rankos matomai nešvarios. Būtina jas plauti:
- Prieš ir po maisto gaminimo
- Prieš valgį
- Pabendravus su sergančiu asmeniu
- Atsičiaudėjus
- Po kontakto su gyvūnais
- Po darbo sode ar darže
- Po kelionės visuomeniniu transportu ar buvimo viešose vietose, ypač sveikatos priežiūros įstaigose
Informacijos šaltiniai:
- Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie SAM. Primename apie rankų higienos svarbą
- World Health Organization. World Hand Hygiene Day
Informaciją parengė Visuomenės sveikatos specialistė Miglė Kareivaitė