Mūsų adresas

J. Basanavičiaus g. 99,
LT-57351, Kėdainiai

Telefonas

+370 347 57 186
+370 685 77 209

ŠILTUOJU METU LAIKU DIDĖJA RIZIKA APSINUODYTI MAISTU

Šiltuoju metų laiku didėja apsinuodijimo maistu rizika. Kaip nurodo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), aukšta temperatūra ir drėgnos oro sąlygos sudaro puikias sąlygas bakterijoms (tokioms kaip Salmonella, Listeria, Campylobacter) ir virusams daugintis.

Apsinuodijimo simptomai dažniausiai pasireiškia per kelias valandas ar dienas – tai gali būti pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai, karščiavimas. Kai kurios su maistu susijusios ligos yra nepavojingos ir praeina per kelias dienas, tačiau kitos gali sukelti sunkias organizmo būkles.

Pagrindinės maisto laikymo gairės

  • Maistą laikykite žemesnėje nei 5 °C temperatūroje – žema temperatūra pristabdo mikroorganizmų dauginimąsi, tačiau jų visiškai nesustabdo.
  • Nepalikite maisto produktų kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas.
  • Iš karto šaldykite visus paruoštus ir greitai gendančius produktus.
  • Dažnai plaukite rankas ruošiant maistą – pavojingi mikroorganizmai gali būti pernešami ant rankų, šluosčių, įrankių, ypač pjaustymo lentelių.
  • Maisto ruošimui naudokite saugų vandenį.
  • Termiškai neapdorotus produktus (pvz., žalią mėsą, paukštieną, kiaušinius ar daržoves) šaldytuve laikykite atskirai nuo jau paruošto vartojimui maisto. Geriausia visus produktus laikyti uždarose dėžutėse, kad jie nesiliestų tarpusavyje. Žalią mėsą, paukštieną ir jūros gėrybes laikykite sandariuose induose arba sandariai suvyniotus, kad jų sultys neužterštų kito maisto.
  • Šaldytuvą valykite reguliariai.
  • Neperkraukite šaldytuvo – tai trukdo oro cirkuliacijai ir aušinimo funkcijai.

Tinkamas maisto paruošimas

  • Maisto ruošimui naudokite saugų vandenį.
  • Tinkamai termiškai apdorotas maistas tampa daug saugesnis – aukšta temperatūra (ne mažesnė nei 70 °C) sunaikina didžiąją dalį kenksmingų mikroorganizmų ir padeda išvengti apsinuodijimo maistu.
  • Ruošiant ir laikant maistą, naudokite atskiras pjaustymo lenteles ir įrankius žaliai mėsai, paukštienai, daržovėms. Po kiekvieno naudojimo juos kruopščiai nuplaukite.
  • Mėsos sultys turi būti skaidrios, be rausvo atspalvio – tai rodo, kad mėsa yra tinkamai termiškai apdorota.
  • Plaukite vaisius ir daržoves, ypač jei juos valgote žalius.

Informacijos šaltiniai:

Informaciją parengė Visuomenės sveikatos specialistė Miglė Kareivaitė

Taip pat skaitykite

AŠARĖNOS TVENKINYJE MAUDYTIS SAUGU

Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, bendradarbiaudamas su Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) Kauno skyriumi, 2025 m. birželio 16 d. atliko

VAIKAI MOKĖSI, KAIP SAUGIAI LEISTI VASARĄ

Birželio mėnesį Kėdainių rajono ugdymo įstaigose – Akademijos gimnazijos Miegėnų skyriuje, Surviliškio V. Svirskio pagrindinėje mokykloje, lopšelyje-darželyje „Puriena“ bei VšĮ Alternatyviojo ugdymo

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos

SLAPUKŲ POLITIKA Mūsų interneto svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies), todėl šiame skyriuje jums pateikiama informacija apie tai, kas yra slapukai kaip jie naudojami ir kaip jums apsispręsti, ar slapukus palikti, ar pašalinti. Kas yra slapukai? Slapukas (angl. cookie) – tai mažas tekstinis failas, kurį interneto svetainė įrašo į Jūsų kompiuterio arba mobilaus prietaiso naršyklę, kai Jūs apsilankote svetainėje. Sekantį kartą apsilankius svetainėje šis failas gali būti nuskaitytas, kad svetainė galėtų atpažinti Jūsų kompiuterį ar mobilųjį prietaisą. Slapukai įprastai naudojami šiais tikslais: Techniniai slapukai: padeda rodyti jums svetainę, padeda užtikrinti jos funkcionalumą, sukurti vartotojo paskyrą, prisijungti ir tvarkyti užsakymus. Šie techniniai slapukai yra būtini tinkamam svetainės funkcionavimui. Funkciniai slapukai: šie slapukai prisimena jūsų pageidaujamą kalbą, paieškas ir anksčiau peržiūrėta informaciją. Šiuos slapukus galima naudoti ir registracijos informacijai prisiminti, kad kaskart apsilankius svetainėje jums nereikėtų iš naujo įvesti prisijungimo duomenų. Šie funkciniai slapukai nėra būtini svetainei funkcionuoti, tačiau prideda funkcionalumo ir pagerina svetaine patirtį. Analitiniai slapukai: padeda optimizuoti ir pagerinti svetainę, suprasti reklamų ir komunikacijos efektyvumą. Galima rinkti duomenis apie peržiūrėtus internetinius puslapius, iš kurių puslapių atėjote, kokius el. laiškai atveriami ir į kuriuos sureaguota bei informaciją apie datą ir laiką. Tai taip pat reiškia, kad galima naudoti informaciją apie vartotoją ir tai, kaip naudojate svetainę, pavyzdžiui, apsilankymo dažnumą, paspaudimų skaičių tam tikrame puslapyje, naudotus paieškos žodžius ir kt. Tai gali apimti ir reklamas trečiųjų šalių svetainėse. Komerciniai slapukai: naudojame savo ir trečiųjų šalių slapukus, kad savo bei kitose svetainėse rodytume suasmenintą reklamą. Tai vadinama „pakartotine rinkodara“, kuri pagrįsta naršymo veiksmais, pavyzdžiui, jūsų ieškotomis, peržiūrėtomis prekėmis. Ką galite pasirinkti? Apsilankę interneto svetainėje galite pasirinkti, ar norite naudoti slapukus. Slapukus galite valdyti ir (arba) ištrinti pagal savo pageidavimus. „Internet Explorer“, „Safari“, „Firefox“, „Chrome“ ar kitos naršyklės nustatymuose galite pasirinkti, kuriuos slapukus norite priimti ir kuriuos atmesti. Galite ištrinti visus jūsų kompiuteryje jau esančius slapukus, o daugumoje naršyklių galite nustatyti, kad slapukai nebūtų įrašomi. Šių nustatymų buvimo vieta priklauso nuo jūsų naudojamos naršyklės. Daugumoje naršyklių galima: patikrinti, kokie slapukai yra įrašyti, ir ištrinti atskirus slapukus; blokuoti trečiųjų šalių slapukus; blokuoti slapukus iš konkrečių interneto svetainių; blokuoti visų slapukų siuntimą; uždarant naršyklę ištrinti visus slapukus. Jei nesutinkate, kad į kompiuterį ar kitą įrenginį būtų įrašomi slapukai, galite bet kada atšaukti sutikimą juos naudoti pakeitę nustatymus ir ištrynę įrašytus slapukus. Jei pasirinkote ištrinti slapukus, nepamirškite, kad bus pašalintos ir visos nustatytos parinktys. Be to, visiškai užblokavus slapukus, daug interneto svetainių neveiks tinkamai. Norėdami daugiau sužinoti apie slapukus ir kaip juos tvarkyti ar pašalinti, tiesiog apsilankykite puslapyje www.allaboutcookies.org ir jūsų naršyklės pagalbos puslapyje. Mūsų interneto tinklalapyje naudojamų slapukų sąrašas Slapukų tipai: nuolatiniai slapukai, saugomi ir nustatomi vartotojo kompiuteryje tam tikram laikui ir naudojami pakartotinai apsilankius Interneto tinklalapyje; Slapukų pavadinimas Aprašas Slapukų tipas cookieconsent_dismissed, įvairūs pavadinimai Tinklalapio slapukai naudojami, kad gauti informaciją ar lankytojas susipažino su slapukų naudojimo politiką. Slapukai nustatomi konkrečiam laikotarpiui.

Uždaryti