Ikimokyklinis amžius – tai svarbus vaiko gyvensenos įpročių raidos etapas. Šiais gyvenimo metais formuojasi pagrindiniai gyvenimo būdo įgūdžiai, turintys didelę įtaką ne tik vaikų fizinei sveikatai, bet ir pažintinei raidai, emocinei gerovei bei lėtinių ligų prevencijai. Vaikų, turinčių per didelį kūno masės indeksą (KMI), dalis (proc.) Kėdainių rajone yra didesnė nei kituose Lietuvos rajonuose. 2023 m. 730 vaikų diagnozuotas antsvoris, o 429 – nutukimas.
Nors vaikų fizinis aktyvumas 2020–2024 m. laikotarpiu nepakito, reguliariai pusryčiaujančių ir valgančių vaisius bei daržoves vaikų skaičius sumažėjo. 2024 m. vaikų, bent kartą per dieną valgančių saldumynus, dalis buvo didesnė nei 2020 metais. Pablogėję rodikliai pagrindžia vaikų KMI problemas, todėl labai svarbu užtikrinti efektyvų vaikų sveikatai palankios mitybos įpročių stiprinimą.
Netradiciniai pusryčiai lopšelyje-darželyje „Pasaka“
Kėdainių lopšelio-darželio „Pasaka“ Drugelių grupės vaikai vaišinosi netradiciniais pusryčiais. Visuomenės sveikatos specialistė vaikams akcentavo, jog pusryčiai yra dienos pagrindas. Sveikatai palanki mityba ne tik suteikia energijos, bet yra pagrindinis veiksnys, užtikrinantis visapusišką augimą, vystymąsi ir ilgalaikę sveikatą.
Užsiėmimo metu vaikai turėjo galimybę pagardinti įprastą avižinę košę vitaminų ir skaidulinių medžiagų šaltiniais. Po kelių akimirkų vaikų pusryčių lėkštės ėmė šypsotis.

Ikimokyklinio amžiaus vaikų sveikatai palankios mitybos nauda:
- Augimas ir vystymasis – tinkamai subalansuota mityba aprūpina vaikų organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis (baltymais, vitaminais, mineralais), kurios yra būtinos kaulų, raumenų, smegenų ir vidaus organų vystymuisi.
- Stiprėjanti imuninė sistema – sveiki maisto produktai, ypač daržovės, vaisiai, grūdiniai produktai ir gerieji riebalai, padeda stiprinti imunitetą ir apsaugo nuo dažnų infekcijų, peršalimo ligų.
- Įtaka vaikų protinei veiklai – tinkama mityba gerina dėmesio koncentraciją, atmintį, emocinį stabilumą. Tai ypač svarbu ikimokyklinio amžiaus vaikams, kurių smegenys sparčiai vystosi.
- Lėtinių ligų prevencija – nuo mažens ugdomi sveiki mitybos įpročiai mažina ateityje susirgti antsvorio, nutukimo, II tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
- Emocinė gerovė – vaikai, kurie maitinasi sveikai ir reguliariai, jaučiasi ramesni, turi daugiau energijos, yra aktyvesni ir labiau pasitikintys savimi.
Kūrybiškas požiūris į ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybos įpročius yra efektyvi sveikatai palankios mitybos įpročių formavimo priemonė. Teigiami įgūdžiai stiprina sensorinį maisto produktų pažinimą per skonį, kvapą ir spalvas.
Skatinant vaikų sveikos mitybos įpročius, svarbu nepamiršti Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijų:
- Reguliarumas – 3 pagrindiniai valgiai ir 1–2 sveiki užkandžiai per dieną;
- Daug vaisių ir daržovių – kasdien rekomenduojama vartoti nuo 400 g;
- Pridėtinio cukraus ribojimas – bendras cukraus kiekis patiekaluose neturi viršyti 5–10 proc. visos dienos energijos poreikio;
- Mažiau druskos – ne daugiau nei 2 g per dieną vaikams iki 5 metų;
- Vengti perdirbtų produktų – rekomenduojama rinktis natūralius, mažai apdorotus produktus;
- Pakankamas skysčių kiekis – vaikams rekomenduojama gerti skysčius be pridėtinio cukraus, geriausia rinktis vandenį.
Informaciją parengė Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, Agnė Ruzgutė











